Illustrasjonsofto: Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Irak-krisen driver drivstoffprisene i været

Krigshandlingene i Irak har drevet drivstoffprisene i været i en rekke land, også i Norge.

– Veiledende pris på diesel er, i likhet med bensin, også «all time high». Dagens veiledende pris på diesel er 14,61 kroner per liter, mens den på bensin er 16,15 kroner per liter, sier pressetalsmann Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail tiliTromsø mandag.

Ifølge NAFsstatistikk over drivstoffpriser var snittprisen for 95 oktan blyfri bensin i juni 14,57 kroner mot 14,47 kroner i mai. Tilsvarende var dieselprisen 13,27 kroner per liter i juni, mot 12,98 kroner i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bensin stiger mest

Den veiledende prisen på bensin har steget med 64 øre hittil i år, mens diesel har steget med 4 øre, viser tall fra Statoil.

– I vår og inn mot sommeren har veiledende pris på bensin steget mer enn diesel. Forklaringen på dette er hovedsakelig økt tilførsel av diesel i markedet, og derav dempet prispress. Så langt i år har USA omtrent doblet eksport av diesel til Europa sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, sier Hansen.

I tillegg har oppgraderinger av raffinerier i Russland også bidratt til økt tilførsel av diesel til markedet.

Kjøresesong

– Kjøresesongen er også i gang på den nordlige halvkule, og etterspørselen etter bensin øker – spesielt i USA. Det påvirker innkjøpsprisene, sier Hansen.

Pressetalsmannen påpeker at prisene i utgangspunktet er ulike.

– Bakgrunnen for forskjellen i veiledende pris på bensin og diesel er først og fremst forskjell i avgifter på de to produktene. Diesel er også billigere enn bensin, fordi bensin er gjenstand for en mer omfattende produksjonsprosess, sier han.