PST etterforsker islamist fra Skien

PST har besluttet å etterforske islamisten Bastian Vasquez (24) fra Skien, som i helgen sto fram i en terrorvideo fra Irak.

I en video publisert på nettstedet LiveLeak søndag kveld forteller den 24 år gamle mannen om hvordan han og andre opprørere drepte irakiske soldater i kampen om en grensestasjon.

Sprenger politistasjon

I filmen fra gruppa ISIL som heter (Den islamske staten i Irak og Levanten) presenteres han med navnet Abu Safiyyah, og han kommenterer og viser fram sprengningen av en politistasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi drepte de fleste som var her, noen stakk av og resten har vi tatt som krigsfanger, sier mannen.

PST opplyser tirsdag ettermiddag at de har besluttet å etterforske Vasquez i forbindelse med videoen.

Bestemt tirsdag

– Det er bestemt i dag, med samtykke av det nasjonale statsadvokatembetet, å iverksette etterforskning av Bastian Vasquez i forbindelse med publisering av videomateriale relatert til terrororganisasjonen ISIL. Grunnlaget er mistanke om overtredelse av straffelovens paragraf 147d, forteller informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB.

Ifølge denne paragrafen kan det gis inntil seks års fengsel hvis man «danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler».

PST informasjonssjef ønsker ikke å kommentere etterforskningen utover dette, og han vil heller ikke opplyse om politiet har vært i kontakt med 24-åringen eller vet hvor oppholder seg.

Tiltalt for trusler

24-åringen er fra før tiltalt for trusler mot det norske kongehuset og tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Han er etterlyst internasjonalt i forbindelse med denne saken.

Advokat John Christian Elden er mannens norske forsvarer.

– Jeg noterer at det er min klient som står fram i videoen, uttalte Elden til NTB mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han har så langt jeg er kjent med ingen planer om å reise til Norge, la forsvareren til.

Det har foreløpig ikke lyktes NTB å få en kommentar fra Elden etter at beslutning om etterforskning av 24-åringen ble tatt.

Les også
Islamist fra Skien i terrorvideo fra SyriaISIL