Irakiske regjerings- og militssoldater poserer for kamera på toppen av et pansret kjøretøy i Udhaim dam, nord for Bagdad, mens de forbereder seg på en storstilt offensiv mot IS-kontrollerte områder langs elva Tigris. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB scanpix

Irak: 30.000 soldater marsjerer mot Tikrit

Rundt 30.000 irakiske regjerings- og militssoldater er i gang med en storoffensiv for å gjenerobre byen Tikrit fra IS-opprørere.

Bakkestyrkene har støtte fra lufta og bombarderer mandag IS' stillinger i og rundt Saddam Husseins fødeby Tikrit, ifølge regjeringshæren.

Statsminister Haider al-Abadi kunngjorde søndag at offensiven i Salahuddin-provinsen nord for Bagdad er i gang. Offensiven omtales som den mest ambisiøse som regjeringen har iverksatt mot IS siden juni i fjor. Foruten hæren deltar regjeringslojale militser og stammekrigere samt politi og antiterrorstyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

IS erobret i fjor sommer flere områder i den sunnidominerte provinsen, deriblant Tikrit.

– Sikkerhetsstyrkene rykker fram på i hovedsak tre fronter mot Tikrit, Ad-Dawr i sør og Al-Alam i nord, sier en ikke navngitt oberstløytnant i hæren til nyhetsbyrået AFP.

Soldatene beveger seg også langs sideveier for å hindre at opprørerne kan flykte, tilføyer han.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Video viser britiske skolejenter på vei til Syria
Les også
– IS har løslatt 28 kristne assyrere
Les også
– Norsk mann drept i Syria
Les også
Mann dømt i Sverige for folkerettsbrudd i Syria