Etter at Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, EMD, fastslo at det franske nikab-forbudet ikke er i strid med menneskerettighetene, vil norske politikere fra flere partier ha en ny gjennomgang av saken i Norge. Illustrasjonsfoto: Abed Omar Qusini / Reuters / NTB Scanpix

Høyskoler strammer inn nikab-regler

En lærerstudent ved Høgskolen i Telemark har fått beskjed om å ta av seg nikaben som dekker ansiktet – eller slutte ved høyskolen. Nå strammer også Høgskolen i Oslo og Akershus inn reglene.

Høgskolen i Telemark har vedtatt å forby bruken av det omstridte plagget, skriver Varden.

Begrunnelsen er at studentene må vise ansikt for å kommunisere med andre.

– Dialog og kommunikasjon er en essensiell del av læringsmiljøet, både når studentene er på høyskolen og når de er ute i praksis. Det innebærer at de ikke kan dekke til ansiktet, sier Arild Hovland til avisa.

Han sier at skolen ikke har forbud mot religiøse symboler eller mot islam, men at de ikke aksepterer plagg som dekker til hele ansiktet.

Nå varsler også Høgskolen i Oslo og Akershus at de strammer inn reglene.

– Vi har ikke et generelt forbud mot nikab, men en policy som sier at i læringssituasjoner, og ute i praksis der det kreves at man har et åpent ansikt, vil bruk av nikab være uforenlig med deltakelse i slike øvelser. Dette vil gjelde for eksempel for sykepleiere og lærere, sier studiedirektør Marianne Brattland ved høyskolen til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere har fylkeskommunene Akershus og Østfold vedtatt nikab-forbud i de videregående skolene.

Les også
Islam Net advarer mot nikab-forbud i Norge
Les også
Erna Solberg tar gjerne ny nikab-debatt
Les også
Student nektes å bruke nikab i undervisning på UiO
Les også
Støre åpner for å revurdere forbud mot burka