Høyre dobler oppslutningen blant innvandrerne

Venstresiden har lenge hatt hegemoni blant nordmenn med innvandrerbakgrunn. Den tiden kan være forbi. Fra 2011 til 2013 ble Høyres oppslutning doblet i denne velgergruppen.

Fra kommunevalget i 2011 til stortingsvalget i 2013 har Høyre økt sin oppslutning blant innvandrere fra Asia, Afrika og Latin-Amerika fra 13 til 26 prosent, viser en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Venstresidens hegemoni blant innvandrerne begynner å slå sprekker nå, sier Vebjørn Aalandslid, som er en av tre forskere bak undersøkelsen om innvandrere og stortingsvalget i fjor til Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Partiene til venstre har fortsatt høy oppslutning blant innvandrere fra Asia, Afrika og Latin-Amerika, men oppslutningen er fallende. Ved kommunevalget i 2007 stemte 78 prosent på Ap, SV eller Rødt, mot 72 prosent i kommunevalget i 2011 og 64 prosent i stortingsvalget i 2013.

Motsatt av trenden i resten av befolkningen, er mennene i innvandrerbefolkningen mer venstreorienterte enn kvinnene.

17 prosent av de stemmeberettigede i Oslo har nå innvandrerbakgrunn. Ved stortingsvalget i 2005 utgjorde personer med innvandrerbakgrunn 3 prosent av velgermassen på landsbasis. I fjor utgjorde de 6 prosent.

Det er kun norske statsborgere som har stemmerett ved stortingsvalg. Ved lokalvalg holder det å ha vært bosatt i landet i minst tre år sammenhengende.

Les også
Kirkeklokker mot svenske nazister på Gotland
Les også
Sveriges regjeringskoalisjon taper terreng
Les også
Britiske aviser: Nærmere utmelding av EU
Les også
KrF-topp vil skrote kontantstøtten
Les også
Høie etablerer havarikommisjon for helsevesenet