Britiske aviser: Nærmere utmelding av EU

Britiske aviser skriver at Storbritannia er nærmere en utmarsj fra EU etter statsminister David Camerons «knusende» nederlag i forsøket på å hindre at Jean-Claude Juncker ble ny president i EU-kommisjonen.

Men det er delte meninger om det er Cameron eller Brussel som må ta skylda for at det blir vanskeligere å overbevise britene om å si ja i en eventuell folkeavstemning om EU i 2017.

«Ett skritt nærmere å forlate Europa», skriver den konservative Daily Telegraph på sin forside, mens Rupert Murdochs The Times skriver: «Storbritannia nærmer seg utgangen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den mer venstreorienterte Guardian hadde den nesten identiske overskriften «Storbritannia nærmere exit fra EU etter Juncker-avstemningen», og den EU-vennlige Independent skrev: «Cameron knust – og Storbritannia nærmer seg en exit fra EU».

The Sun tok en mer patriotisk krigersk linje: «Cam: Vi er i krig med EU».

Flere av avisene er svært kritiske til Camerons håndtering av kampen om Juncker. De mener det gjør det mye vanskeligere for ham å få til en reforhandling av de britiske betingelsene som han har lovet før en folkeavstemning.

I en leder skriver Independent at det var et nederlag og en katastrofe, og at å isolere seg ikke er en god måte å vinne argumenter for EU.

The Telegraph legger hele skylda på EU og skriver at det er opp til EU å presentere argumentene for at Storbritannia forblir i Unionen.

«Hvis EU ønsket å drive Storbritannia bort, da var utnevnelsen av Jean-Claude Juncker en god måte å gjøre det på», skriver avisa og mener at EU har fornærmet Storbritannia.