Høie etablerer havarikommisjon for helsevesenet

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener pasientsikkerheten i Norge er uholdbar, og garanterer at det blir opprettet en havarikommisjon for helsevesenet.

Kommisjonen skal etableres etter modell fra luftfarten, skriver Aftenposten.

– Det skjer feil i helsevesenet som dekkes over. Og det forekommer kriminelle handlinger. Det er alvorlig. Og det er farlig. For pasientene, men også for helsepersonell, som da ikke lærer av feilene. Selv om det hører til sjeldenhetene, må vi gjøre det vi kan for å avdekke det og hindre at det skjer, sier helseministeren til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syse-utvalget

Også da Høyre var i opposisjon foreslo Høie en slik kommisjon. Etter at partiet fikk regjeringsmakt, har Høie fram til nå sagt at han vil avvente Syse-utvalgets konklusjon. Nå slår han imidlertid fast at det kommer en kommisjon, uavhengig av hva utvalget måtte mene om saken.

Syse-utvalget ble nedsatt av den rødgrønne regjeringen for et år siden for å vurdere hvordan alvorlige hendelser og mistanke om lovbrudd i helse- og omsorgstjenesten bør følges opp av samfunnet. Utvalget ledes av professor Aslak Syse og skal legge fram sin utredning innen 1. september 2015.

– Det blir en kommisjon, uansett. Men jeg vil gjerne ha utvalgets innspill, om hvordan en slik kommisjon kan se ut, sier Høie.

Undersøkelseskommisjon

Han understreker at kommisjonen vil få navnet «Undersøkelseskommisjonen», og ikke «Havarikommisjonen» ettersom ordet havari gir assosiasjoner han mener ikke er riktige.

Kommisjonen skal ikke fastslå skyld eller ansvar, men sørge for at alle fakta kommer på bordet i hver enkelt sak – for at pårørende skal få svar og for at helsepersonell skal lære. Kommisjonen vil være uavhengig av Statens helsetilsyn som har det overordnede tilsynet med all helsetjeneste i Norge.

Les også
Helseministeren bekymret for drikkepress i arbeidslivetJobbrus
Les også
Høie kritisk til abortpraksis