Her signerer Lars Dahle en ny misjonsavtale
Deltakerne på Lausanne-kongressen skrev under på en erklæring om at de vil samarbeide for at flere skal få møte Jesus.
Lørdag formiddag ble den fjerde Lausanne-kongressen avsluttet i byen Incheon, like ved Sør-Koreas hovedstad Seoul.
Det offisielle deltakertallet er 5394. De ble utfordret til å signere på en forpliktelse til å følge opp det som har vært hovedtemaet den siste uken, nemlig at kirken sammen kan forkynne og formidle Kristus til verden.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Involvert lenge
En av dem som signerte var NLA-professor Lars Dahle. Han har vært involvert i Lausanne-sammenheng gjennom mange år, og ble intervjuet om dette i Dagen sammen med sin kone Margunn tidligere i uken.
Da uttrykte han håp om at kongressen kunne bidra med både inspirasjon, fornyelse og nytenkning. Han var også opptatt av å utruste også de anslagsvis 99 prosentene av kristne som ikke er prester eller pastorer.
– Deres kall er ikke begrenset til å be for eller gi til den ene prosenten, sa Dahle da.
Under utsendelsesgudstjenesten lørdag minnet også Lausanne-leder Michael Oh forsamlingen om at kristen tjeneste foregår på alle samfunnsområder, ikke bare i kirken.
Han løftet også blikket utover egne nærområder da han sa at 86 prosent av verdens muslimer, buddhister og hinduer ikke kjenner en eneste kristen.
– Tenk om utførelsen av misjonsbefalingen kan være et felles ansvar for alle kristne, sa Michael Oh.
Oh sa også at selv om ikke enhver kristen må reise til andre deler av verden for å forkynne evangeliet, er det et faktum at hvis flere skal bli nådd med evangeliet, må flere bli utsendt, både til ulike steder og ulike samfunnsområder.
– Hva om enhver kristen, enhver menighet, enhver bedrift og enhver familie følte kollektivt ansvar for misjonsbefalingen, spurte Oh retorisk.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Vanlige mennesker
Litt tidligere samme dag hadde deltakerne fått høre verdens mest kjente pastor, Rick Warren, snakke om vanlige menneskers muligheter til å utbre evangeliet, blant annet gjennom å ta hjemmene i bruk. Det, fremholdt han, er ikke bare en øvelse forbeholdt profesjonelle kristne.
Under avslutningsgudstjenesten ble så deltakerne sendt ut i tjeneste. Forpliktelsen de skrev under på, hadde et innhold i tråd med det som har vært en rød tråd gjennom hele kongressen.
Betoningen av fellesskap og samarbeid har blitt løftet frem av mange. Det var også med dette utgangspunktet Lausanne-bevegelsen identifiserte de 25 tomrommene, såkalte «gaps», som utgjør særlig viktige utfordringer for kristen misjon.
Målet med kongressen er blant annet å hjelpe deltakerne og deres menigheter til å samarbeide for å fylle disse tomrommene med evangeliet.
Anerkjenne andre
De som skrev under på «Collaborative action commitment» forpliktet seg til å
a) respondere på misjonsbefalingen ved å fylle tomrom og gripe muligheter til å se den oppfylt
b) utvikle relasjoner og enhet med ledere, med sikte på å se evangeliet utbredt i vårt lokalsamfunn
c) aktivt unngå å kopiere hverandre og operere i hver sine siloer ved heller å anerkjenne andre og samarbeide med dem
Artikkelen fortsetter under annonsen.
d) arbeide for at misjonsbevegelsen blir videreført fra generasjon til generasjon gjennom samarbeid med unge ledere
e) identifisere eksisterende felles initiativer og styrke oppslutningen om disse og
f) utforske muligheter til å starte grupper for felles innsats i min lokale sammenheng.
Rørende scener
Etter signeringen feiret forsamlingen nattverd sammen, under ledelse av en japansk og en koreansk kirkeleder.
Så utspant det seg rørende scener rundt bordene. For mens lovsangsteamet sang om Kristi kors og friheten i ham, bøyde deltakere hodene i felles bønn for hverandre.
Gjennom uken har de sittet seks og seks rundt småbord, og sammen har de tilbrakt flere timer i samtale etter bibeltimene. Dermed har det blitt knyttet bånd på tvers av både kulturer og landegrenser.
Nå var det tid for oppbrudd, og deltakerne vender hjem hver til sitt, med et felles ønske om å realisere Lausanne-kongressens motto denne gangen:
«Let the church declare and display Christ together», eller i en mulig norsk oversettelse: «La kirken forkynne og formidle Kristus sammen.»
Artikkelen fortsetter under annonsen.
–––