UNIFIL: Kong Harald var til stede da Forsvaret fredag åpnet en utstilling ved Forsvarsmuseet på Akershus i Oslo som markerer at det er 30 år siden de første norske styrkene reiste til Libanon. Foto Heiko Junge, Scanpix
Hedrer UNIFIL-veteranene med utstilling
Lydopptak fra stridshandlinger i Libanon er del av utstillingen som Forsvarets museer har satt sammen og viser på Akershus de kommende seks månedene.
Kong Harald var til stede da forsvarssjef Sverre Diesen fredag åpnet utstillingen, som markerer at det er 30 år siden de første norske styrkene reiste til Libanon som del av UNIFIL.
– Vi har ønsket å gi et realistisk bile av UNIFIL-operasjonen, og utstillingen er derfor kommet il å inneholde elementer som kan gi reaksjoner blant noen, blant annet lydopptak fra stridshandlinger og levende bilder fra tjenesten i Libanon, sier forsvarssjef Sverre Diesen, som er initiativtaker til utstillingen.
Våren 1978
Forsvarets fredsbevarende engasjement i UNIFIL-styrken i Libanon begynte våren 1978, med hektiske forberedelser midt i påskeuken.
NORBATT forble hoveddelen av det norske styrkebidraget i Libanon gjennom hele 20-års perioden, helt fram til tilbaketrekningen av kontingent 41 i 1998.
Bataljonen ble da trukket tilbake for at Norge i stedet skulle kunne stille en bataljon til FNs og etter hvert NATOs operasjoner på Balkan.
23.000 mannskaper og befal gjennomførte i løpet av disse årene en tjeneste i Sør-Libanon.
– Det største alvor
Forsvarssjefen minnet om at tjenesten innebar det største alvor: 21 norske liv gikk tapt i Libanon, noen i stridshandlinger og andre i ulykker eller som resultat av tjenesten på annen måte.
Oppdraget i Libanon var variert for de mannskapene som var i tjeneste der, og spente fra rutinepreget dagligliv, via støtte til lokalbefolkningen, til flere skarpe stridshandlinger
Forsvarssjefen håper utstillingen vil gi publikum kunnskaper om de operasjoner Forsvaret deltok igjennom 20 år i Libanon, og dermed styrke den generelle forståelsen for Forsvarets rolle og oppgaver i vårt samfunn.