Gir håp til kvinner som har mistet sin mann

Å miste sin mann er dramatisk. For kvinner i Midtøsten, som i generasjoner har vært vant til å bli forsørget, er det katastrofe.

I den vold­som­me flykt­nings­trøm­men fra Syria og Irak, fin­nes en eks­tra sår­bar grup­pe, nem­lig kvin­ne­ne som har mis­tet sine menn.

Det blir sta­dig flere av dem, for tal­let på fedre og søn­ner som blir revet bort fra fa­mi­lie­ne sine i disse lan­de­ne, sti­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fel­les for mange av kvin­ne­ne som blir alene, er en in­der­lig fø­lel­se av hjelpe­løs­het og frykt for frem­ti­den.

- Husk at kvin­ner i Midt­østen all­tid er av­hen­gig av fa­mi­li­en. Først blir de for­sør­get av sin far og der­etter av sin ekte­mann. Da opp­le­ves det som en ka­ta­stro­fe å plut­se­lig bli alene, for­kla­rer Suzan (57). Hun er sy­risk ar­me­ner og en­gelsk­læ­rer. De fire siste årene har hun job­bet for en kris­ten hjelpe­or­ga­ni­sa­sjon i Irak. Av hen­syn til sin egen sik­ker­het øns­ker hun ikke å bruke sitt egent­li­ge navn i ar­tik­ke­len.

Nå har Suzan be­gynt å skri­ve bok om kvin­ner som har mis­tet sine menn. Når boken blir fer­dig, håper hun at den kan gi ara­bis­ke kvin­ner ny tro på seg selv - og på Gud.

Di­rek­te krigs­hand­lin­ger er ikke den enes­te grun­nen til at kvin­ner mis­ter men­ne­ne sine. I land med ned­slitt helse­ve­sen dør mange på grunn av syk­dom. Kvin­ner blir også alene fordi men­ne­ne flyk­ter uten­lands, eller fordi men­ne­ne tar ut skils­mis­se.

Suzan vet alt­for godt hva det vil si å miste man­nen sin. Etter mange års ek­te­skap fikk han et psy­kisk sam­men­brudd og gikk fra henne. Han be­grun­net be­slut­nin­gen med at de ikke hadde fått barn.

- Det var et hardt slag for meg, for­tel­ler hun.

Suzan for­tel­ler at hen­nes førs­te re­ak­sjon var å trek­ke seg til­ba­ke og iso­le­re seg. Hun føler dyp takk­nem­lig­het til ven­ne­ne som pres­set henne til­ba­ke til et ak­tivt liv.

- Jeg hadde også en for­del i at jeg hadde god ut­dan­nel­se og en god jobb og var i stand til å for­sør­ge meg selv, sier læ­re­ren, som har un­der­vist i fire land i Midt­østen - og bodd i enda flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen tref­fer Suzan førs­te gang i en av de kur­dis­ke byene i Nord-Irak. Hun tar imot på kon­to­ret sitt, der hun ser­ve­rer svart, ara­bisk kaffe med søte kaker til og for­tel­ler ivrig om ar­bei­det hun dri­ver.

De siste årene har hun reist mye rundt i Nord-Irak. I sam­ar­beid med lo­ka­le kir­ker har hun job­bet for å mo­ti­ve­re krist­ne læ­re­re til å kom­mu­ni­se­re bedre med barna. Hun har ord på seg for å være en sjel­den dyk­tig pe­da­gog og kan in­spi­re­re selv den mest gjen­stri­di­ge stu­dent. (Selv når «stu­den­ten» er en lærer som hater å un­der­vi­se. Ja, hun har fak­tisk møtt dem også.)

Når læ­rer­ne har fått sitt, er det for­eld­re­nes, og sær­lig mød­re­nes tur til å få Suzans opp­merk­som­het. Etter hvert har hun be­gynt å reise ut i lands­by­ene for å ar­ran­ge­re rene kvinne­grup­per.

- Hvor­dan endte du i Irak? spør jeg når jeg se­ne­re fort­set­ter in­ter­vju­et på Skype fra Norge.

Suzan smi­ler ett av sine store, hjer­te­li­ge smil.

- I de lan­de­ne jeg job­bet tid­li­ge­re, var det mange fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner som for­sø­ker å hjel­pe. Jeg tenk­te at det fan­tes verre land, der folk hadde det enda vans­ke­li­ge­re. Så jeg bad Gud sende meg dit ingen andre ville dra. Dagen etter fikk jeg en e-post med spørs­mål om å dra til Irak. Dét var Guds svar.

Ved å sende henne til Irak, opp­lev­de hun at Gud også vend­te hen­nes ufri­vil­lig sing­le til­væ­rel­se til noe godt.

- At jeg er sin­gel set­ter meg fak­tisk fri til å gjøre det jeg vil og dra til vans­ke­li­ge ste­der. Jeg kunne neppe reist rundt slik, hvis jeg hadde hatt fa­mi­lie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjen­nom job­ben har hun møtt mange for­tvil­te skjeb­ner, ikke minst i møte med ira­kis­ke kvin­ner som lever som flykt­nin­ger i sitt eget hjem­land.

Én av kvin­ne­ne hun skri­ver om sto en dag uten­for kon­tor­dø­ren hen­nes. Kvin­nen var skit­ten i an­sik­tet, hadde flo­ke­te hår og fil­le­te klær. Hun stir­ret ned i gul­vet mens hun for­tal­te his­to­ri­en sin.

Ekte­man­nen hadde store al­ko­hol­pro­ble­mer og ban­ket både henne og barna, men nå var han vekk. Han hadde reist uten­lands. Gang på gang de siste må­ne­de­ne hadde hun opp­levd å bli kas­tet ut av lei­lig­he­ter de leide, fordi de ikke kunne be­ta­le. Selv hadde hun mis­tet all selv­til­lit etter år med mis­bruk på mange om­rå­der.

- Tro og kjær­lig­het gjor­de mi­rak­ler i denne kvin­nens liv, for­tel­ler Suzan. - Jeg for­sik­ret henne at Gud aldri ville skape et men­nes­ke som ikke hadde et enes­te ta­lent.

- Men jeg måtte snak­ke med henne i time­vis for å finne dette ta­len­tet, nem­lig at hun var svært flink til å hekle, til­føy­er hun. Ved å bruke dette ta­len­tet klar­te kvin­nen etter hvert å skaf­fe seg en inn­tekt.

Ut­ford­rin­ge­ne tår­ner seg opp når en kvin­ne blir alene i denne delen av ver­den.

- Én ting er den øko­no­mis­ke si­tua­sjo­nen. Mange kvin­ner har gif­tet seg tid­lig og har aldri vært ute i ar­beids­li­vet. Ja, selv de som har ut­dan­nel­se, har ofte lite ar­beids­er­fa­ring. Men­ne­ne opp­le­ver det nem­lig som en skam hvis kona job­ber, og det ser ut som han ikke kla­rer å for­sør­ge henne.

Andre ut­ford­rin­ger er hvor­dan de skal klare å opp­dra barna alene eller hvor­dan de skal klare å skaf­fe sted å bo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Få hus­ei­ere vil leie ut til ens­li­ge kvin­ner, selv om det er let­te­re hvis hun har barn. Folk vil helst leie ut til fa­mi­li­er, for­tel­ler Suzan og til­føy­er at mange kvin­ner blir bo­en­de hos svi­ger­fa­mi­li­en, hvis man­nen dør. Dette gjør det imid­ler­tid vans­ke­lig å gifte seg på nytt.

- Mange ser på det som skam­fullt å gifte seg på nytt, sær­lig hvis det er barn in­volvert, fordi de må skif­te fa­mi­lie­navn.

Suzan bru­ker sine egne er­fa­rin­ger til å hjel­pe kvin­ne­ne. Da hun ble alene, rea­ger­te hun først med sjokk, se­ne­re med sorg og sinne, der hun spur­te Gud hvor­for han hadde latt dette ramme henne. Så, etter hvert, be­gyn­te hel­bre­del­sen. I boken skri­ver hun om hel­bre­del­sens ulike sta­di­er.

- Det fin­nes ikke lit­te­ra­tur om dette til­gjen­ge­lig på ara­bisk.

I kvinne­grup­pe­ne be­gyn­ner hun ofte med ån­de­lig myn­dig­gjø­ring. Hun opp­mun­t­rer kvin­ne­ne til å søke Gud og stu­de­re Bi­be­len. Suzan kan ikke få un­der­stre­ket sterkt nok hvor vik­tig å bli klar over Guds løf­ter og å vokse i troen.

- Jeg kan jo ikke hjel­pe dem med alle deres pro­ble­mer, un­der­stre­ker hun. - Hel­ler ikke kir­ken eller folk de har rundt seg, kan gjøre alt for dem. Kvin­ne­ne må ta an­svar selv.

Se­ne­re får kvin­ne­ne hjelp til å bli myn­dig­gjort på andre om­rå­der, slik at de skal klare å for­sør­ge fa­mi­li­en og opp­dra barna.

- Vi job­ber også lang­sik­tig med å ut­rus­te kir­ke­ne til å hjel­pe kvin­ne­ne. Noen kir­ker har opp­ret­tet egne kvinne­ko­mi­te­er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ar­bei­det med boken går ikke så raskt som Suzan skul­le ønske. Hun har lange ar­beids­da­ger med mye rei­sing langs strek­nin­ger som ofte er far­li­ge. Boken job­ber hun med når hun har fri.

- Hen­der det at du er redd når du er på reise?

Spørs­må­let lok­ker frem dette hjer­te­li­ge smi­let igjen. Så blir hun al­vor­lig.

- Nei, jeg er ikke redd for å dø. Hvis Gud øns­ker at jeg skal leve og tjene ham, kan ingen ta livet mitt.

- Dess­uten har jeg opp­levd Guds kjær­lig­het så sterkt i livet mitt, at jeg øns­ker å gi noe til­ba­ke, sier hun og gir seg til å for­tel­le om hvor­dan hun har mer­ket Guds om­sorg.

- Da min mann og jeg ikke kunne få barn, og jeg utøs­te min sorg for Gud, lovet han at jeg li­ke­vel skul­le få hundre­vis av barn. «Gå og un­der­vis stu­den­te­ne dine som om de er dine egne barn», sa Gud. Dét har jeg gjort. Jeg har stu­den­ter i mange land, og jeg har ledet mange av dem til Gud. Nå er de selv i tje­nes­te for Gud.

Hun opp­lev­de også at det var Gud som hjalp henne, da hun var på le­ting etter plass å bo i Irak. Gjen­nom sine kir­ke­li­ge kon­tak­ter fikk hun høre om en eldre kvin­ne og hen­nes dat­ter.

De to øns­ket ikke å leie ut til en fa­mi­lie med menn, men åpnet gjer­ne hjem­met sitt for Suzan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men han tar også hånd om mine små, tå­pe­li­ge behov, sier hun med et smil og for­tel­ler om da hun fikk så utro­lig lyst på en type sjo­ko­la­de som bare fås kjøpt på fly­plas­sen. Kort tid etter at hun hadde suk­ket til Gud om denne sjo­ko­la­den, fikk hun en eske i gave av en be­kjent.

- Det var en slik dyr, eks­klu­siv sjo­ko­la­de som en mann ty­pisk ville kjøpt til kona si når han hadde vært ute på reise. Det en mann ville gjort, gjor­de Gud. Det er bare Gud som kan fylle tom­rom­met etter man­nen en kvin­ne har mis­tet.

Les også
Bombeangrep i Bagdads kristne bydeler
Les også
- Midtøsten kommer til å bli tømt for kristneFlukten fra Midtøsten
Les også
Nærmere 1.000 drept i Irak i oktober
Les også
Lastebilbombe tok livet av flere barn i Irak
Les også
Selvmordsangrep rammet barneskole og pilegrimer i Irak
Les også
Trolig ny israelpolitikk med en ny regjeringBorgerlig israelpolitikk
Les også
UNICEF: En million barn har flyktet fra Syria