Lastebilbombe tok livet av flere barn i Irak

De fles­te of­re­ne var barn da en selv­mords­bom­ber spreng­te en laste­bil i en lands­by nord i Irak tors­dag, opp­ly­ser po­liti­kil­der. 15 per­soner skal ha blitt drept.

En av Iraks mins­te folke­grup­per ble ram­met da laste­bi­len gikk i luf­ten i om­rå­det Al-Mu­waf­faqi­yah øst for Mosul.

Lands­byen er for det meste be­bodd av per­soner fra sha­bak-fol­ket som er en av Iraks mins­te folke­grup­per.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sju barn

Blant de døde var sju barn og tre kvin­ner, iføl­ge den uav­hen­gi­ge ira­kis­ke TV-ka­na­len Al­su­ma­ria TV. Ka­na­len an­slår at minst tolv men­nes­ker mis­tet livet, og at minst 48 ble såret. In­ter­na­sjo­na­le ny­hets­by­rå­er si­te­rer po­liti­kil­der som sier at minst 15 per­soner ble drept.

Sha­bak-mi­no­ri­te­ten har et eget språk og føl­ger en egen ver­sjon av sjiais­lam med ele­men­ter fra både kris­ten­dom og sufis­me. Folke­grup­pen har flere gan­ger tid­li­ge­re blitt ram­met av an­grep.

Volds­bøl­ge

Volds­ni­vå­et i Irak har ste­get kraf­tig etter at re­gje­rings­styr­ker stor­met en sunni­mus­limsk pro­test­leir nord i Irak for et halvt år siden.

Siden be­gyn­nel­sen av ok­to­ber er over 330 per­soner drept, mens døds­tal­let i sep­tem­ber endte på 979, iføl­ge FN. Over 5.000 har mis­tet livet så langt i år.

Ikke siden 2008, da sjia­mus­li­mer og sunni­mus­li­mer hev­net seg på hver­and­re i en sta­dig blo­di­ge­re volds­spi­ral, har Irak opp­levd så mange an­grep.

Yt­ter­lig­gå­en­de sunni­mus­li­mer mis­ten­kes for å stå bak mange av an­gre­pe­ne. Iraks sunni­mus­li­mer føler seg mar­gi­na­li­sert etter at Sad­dam Hus­sein ble styr­tet i for­bin­del­se med den ame­ri­kansk­le­de­de in­va­sjo­nen i 2003. I dag er re­gje­rin­gen i Bag­dad do­mi­nert av sjia­mus­li­mer. (©NTB)