Trolig ny israelpolitikk med en ny regjering

En borgerlig regjering kan åpne opp for bedre samarbeid med Israel, adskilt fra konflikten med palestinerne, tror Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit.

- Men sikkerhets- og flyktningssitasjonen i nabolandene gjør forholdet til Israel mer komplekst, mener Cecilie Hellestveit.

Med flere is­ra­els­ke gass- og olje­funn opp­ford­rer Norsk Is­ra­elsk Han­dels­kam­mer norsk næ­rings­liv til å in­volve­re seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det øns­ker også på­trop­pen­de stor­tings­re­pre­sen­tant Hans Fred­rik Grø­van ( KrF).

Han tror at den nye bor­ger­li­ge re­gje­rin­gen vil åpne mer opp for bi­la­te­ralt sam­ar­beid med Is­rael, enn den rødgrøn­ne har gjort.

- Jeg tror det går an å få mer sam­ar­beid rundt han­del og tek­no­logi­ut­vik­ling spe­si­elt, en vinn-vinn-si­tua­sjon for både Is­rael og Norge.

Lite hand­lings­rom

- Det er ikke uten­ke­lig at den bor­ger­li­ge re­gje­rin­gen vil vur­de­re dette an­ner­le­des enn da­gens re­gje­ring, be­kref­ter Midt­østen-fors­ker Ceci­lie Hel­les­tveit.

Hun tror Norge fram­over vil få en litt mer is­rael-venn­lig re­gje­ring.

- For­ri­ge re­gje­ring var gans­ke støt­ten­de over­for de pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­te­ne. Det lig­ger litt i kor­te­ne at en ny re­gje­ring vil være litt mer is­rael-venn­lig, det har kom­met sig­na­ler om det fra KrF og Frp lenge. Men hand­lings­rom­met for å ta dra­ma­tis­ke, nye grep, er gans­ke lite, tror Hel­les­tveit.

End­ret trus­sel

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun mener at det er vans­ke­lig å se for seg at en norsk re­gje­ring skul­le stå sam­men med Is­rael i tykt og tynt.

Sam­ti­dig kan en ny re­gje­ring velge å skil­le mel­lom Midt­østen-kon­flik­ten som et se­pa­rat pro­blem, og det å ha bi­la­te­ra­le for­hold på hver side.

- Den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen har i stør­re grad be­hand­let disse to sa­ke­ne som ett spørs­mål. Jo leng­re til venst­re du kom­mer i norsk po­li­tikk, jo stør­re er kra­vet om at en bru­ker bi­la­te­ra­le for­hold for å pres­se par­te­ne, slik at all sam­hand­ling er en del av kon­flik­ten, sier Hel­les­tveit.

Det vil li­ke­vel ikke bli så lett å bare støt­te én part i kon­flik­ten, mener fors­ke­ren. Hun peker på at sik­ker­hets­trus­se­len mot Is­rael har for­and­ret seg sær­lig de siste to årene, noe som gjør det vik­tig å for en norsk re­gje­ring å pres­se på for å få en slags løs­ning på kon­flik­ten med pa­le­sti­ner­ne.

- På sør­flan­ken har Is­rael gans­ke god kon­troll i sam­ar­beid med Egypt, men når det gjel­der si­tua­sjo­nen i Syria, Li­ba­non og Irak, er si­tua­sjo­nen helt an­ner­le­des.

- Her er det sær­lig de ikke-stat­li­ge ak­tø­re­ne som er som er sik­ker­hets­mes­sig kre­ven­de for Is­rael. Her fin­nes sun­ni-mus­lims­ke jiha­dis­ter med en vol­de­lig og sterkt anti-is­ra­elsk ideo­lo­gi som er be­ty­de­lig mer ra­di­ka­le enn for ek­sem­pel Hamas. Dette er be­ve­gel­ser som po­ten­si­elt kan få fot­fes­te blant pa­le­sti­ner­ne, ut­dy­per Hel­les­tveit.

- Spørs­må­let er der­som det ikke blir noen løs­ning mel­lom Is­rael og pa­le­sti­ne­re, vil det da gå mot en form for en tred­je in­ti­fa­da? Slik si­tua­sjo­nen nå er re­gio­nalt, kan det bli meget far­lig for Is­rael.

Må bygge til­lit

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hans Fred­rik Grø­van har også tro på en ny uten­riks­po­li­tisk linje over­for Hamas, og å vur­de­re bi­stan­den til pa­le­stins­ke myn­dig­he­ter.

- Det har jeg grunn til å tro, ut fra det som har vært sagt av sen­tra­le po­li­ti­ke­re i alle de fire par­ti­ene. Jeg tror det er vik­tig for å bygge opp under Nor­ges le­gi­ti­mi­tet som freds­be­va­ren­de na­sjon. Jeg har opp­fat­tet at is­ra­els­ke myn­dig­he­ter mener at Norge har ut­spilt sin rolle i freds­pro­ses­sen der, sier Grø­van.

Mot boi­kott

- I det store og hele er norsk Midt­østen-po­li­tikk pre­get av gans­ke stor kon­ti­nui­tet, men det er noen for­skjel­ler, sier Tor­bjørn Røe Isak­sen (Høyre).

Han viser til at Høyre og Frp har tatt til orde for en ge­ne­rell gjen­nom­gang i norsk bi­stand, som også vil gjel­de pa­le­stins­ke om­rå­de­ne.

- Så vil vi ikke ha knute på trå­den med den ene par­ten, slik SV har opp­ford­ret til boi­kott av Is­rael. Den typen ting vil vi ikke ha len­ger. Men norsk Midt­østen-po­li­tikk end­ret seg ikke dra­ma­tisk fra 2001 til 2005, og vil neppe gjøre det denne gan­gen hel­ler, sier han.

I vår kri­ti­ser­te Frp-po­li­ti­ker An­ders Anund­sen i ster­ke orde­lag Nor­ges støt­te til fa­mi­lie­ne til pa­le­stins­ke fan­ger i is­ra­els­ke fengs­ler.

Han er po­si­tiv til å sam­ar­bei­de med Is­rael om olje- og gass-fun­ne­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg kan ikke se at det er noen spe­si­el­le grun­ner til at vi skal la det være, sier Anund­sen.

DAGEN

Borgerlig israelpolitikk

Kan tenkes å åpne for å skille mellom bilaterale forhold og konflikten med palestinerne.

Mot boikott av Israel, slik SV har oppfordret til.

Vil generelt gjennomgå bistandsordningen. Det vil også inkludere bistand gitt til palestinerne, og ordninger som såkalt fangelønn og skolemateriell som skal ha antijødisk innhold.

Les også
Israels oljeeventyr
Les også
Israel vil foreslå midlertidig fredsavtale