FORSONING: Harald Kjær møter innsatte med mye frustrasjon og redsel, særlig frem mot løslatelse. Av og til får han snakket om forsoning også. Etter ett år i jobben som fengselsprest på Ullersmo, har ikke temaet forsoning blitt enklere for han.
Foto: Johannes Reindal
Forsoning – viktig og vanskelig
Som fengselsprest på Ullersmo snakker Harald Kjær mye om Gud. Forsoning derimot er en lengre prosess, og det er ikke enkelt.
Det snakkes mye om forsonig for tiden. Til og med filmbransjen har tatt tak i tematikken. I fjor kom filmen «Om forlatelse» som handler om en kvinne som vil forsone seg med sine handlinger som barn. Hun fikk sin søsters kjæreste straffet for noe han ikke hadde gjort. For noen uker siden hadde Erik Poppes film «de USYNLIGE» premiere under filmfestivalen i Haugesund. Filmen handler om en drapsmann som blir løslatt og møter moren til barnet han drepte. Filmen fikk strålende mottagelse og settes opp på kino i slutten av måneden.
Tid til å tenke
Ullersmo landsfengsel ligger noen mil nord for Oslo. Bak tykke murer og gitter sitter mange med lange dommer. Slik har samfunnet bestemt at det skal være, og om ikke annet så får de innsatte tid til å tenke.
Ullersmo har to prester som har de 180 innsatte som menighet. Harald Kjær har vært prest på Ullersmo i ett år, han sier det snakkes mye om Gud.
– Mange tenker mye på Gud. Jeg tror det har med at man sliter mye med skyld og at man da begynner å lure på om Gud kan tilgi. Da er det godt å kunne fortelle dem at Gud kan tilgi, uten dermed å selge en billig tilgivelse, for det tror jeg ikke noe på. Spørsmålet om jeg kan tilgi meg selv og om offeret for mine handlinger kan tilgi meg, blir det også snakket om. Har en drapsmann lov til å tilgi seg selv? Er tilgivelse en forutsetning for forsoning, spør Kjær og belyser kompleksiteten i spørsmål om skyld, anger og straff. Hans møte med de innsatte har ikke gjort temaet enklere.
Forsonig - tilgivelse
På sitt kontor får Kjær mye besøk. Psykolog og helseteam har kontorer ved siden av presten og kontoravdelingen blir populært kalt sosialgangen. Han må være en økumenisk prest, for mange av dem som setter seg i den slitte skinnstolen er muslimer.
– Hva er forskjellen på forsoning og tilgivelse?
– Tilgivelse handler mye om å ta fra noen en «vekt». Man sier ikke at man har glemt. Forsoning tror jeg handler om gjenopprette relasjoner, men her er det mange variasjoner. I kriminalsaker vil ofte offer og gjerningsmann ha en relasjon. De er i familie, er kjærester eller lignende. Da må det en tilgivelse til for å gjennoprett relasjonen. I blind-voldsaker oppstår gjerne relasjonen gjennom voldshandlingen. Da handler forsoningen om å gå hver til sitt, å nærmest bryte relasjonen. Voldssaker er heller ikke en konflikt, og det er umulig å kreve at for eksempel et voldtektsoffer skal tilgi en overgriper, sier Kjær. Han synes temaet er stort, men som prest er det helt sentralt.
– Forsoning er jo noe av det viktigste i kristendommen. Det er godt å kunne formidle det. Når alt kommer til alt er min jobb nettopp å være her og lytte til de som må være her.
Den gode samtalen
Harald Kjær presser ikke de han samtaler med til å snakke om skyld og forsoning. Det får komme når det kommer. Det tar tid, også for innsatte på Ullersmo, å orke å ta i det vonde i eget liv.
– Med med noen snakker jeg om skyld og forsoning i forhold til de handlingene de er her for. Men her inne er slike handlinger det normale. De innsatte snakker lite om det seg imellom, og dermed blir prest og psykolog viktig.
Kjær forteller at det de innsatte gruer seg mest til, er løslatelsen. Derfor bruker de mye tid til å snakke om det.
– Har samfunnet blitt mindre forsonende overfor straffedømte?
– Det er vanskelig å si. På den ene siden har du de som synes fengselet virker som et hotell og krever at vi må ha lengre fengselsstraffer. På den andre siden er de som har større fokus på rehabilitering. Mange gjerningsmenn er også offer, og de angrer livet av seg. Samtidig er det mennesker der ute som har mistet en av sine kjæreste på grunn av vedkommendes handlinger og som synes det er godt at gjerningsmannen sitter på Ullersmo, sier han.
Respekt
Fengselsprest Kjær opplever respekt fra både innsatte og ansatte ved Ullersmo. Han kan til tider frustreres over systemet, men både han og de han snakker med vet at presten ikke kan endre på det. Fengselsløsningen er bestemt av samfunnet og er kanskje den beste løsningen på en vanskelig utfordring. Kjær trives i jobben.
– Det er fantastisk å jobbe her. Det er viktig å lytte. La mennesker få utøst sin frustrasjon og fortelle om en Gud som tilgir, sier han.