Er politiker, sitter i kommunestyret - og har Downs syndrom

Ángela Covadonga Bachiller fikk plass i kommunestyret i den spanske byen Valladolid, etter at en politiker valgte å trekke seg.

Søndag ble Ángela Covadonga Bachiller tatt i ed og hun takket alle som har vist henne tillitt.

- Jeg er rørt, sa hun etter den fine seremonien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bachiller startet med politikk våren 2011, da hun deltok i valgkampen i hjembyen og kommunen Valladolid. Byens borgermester, Francisco Javier León de la Riva, understreket at hun har en styrke og evne til å overkomme hindringer.

Viser vei

30-åringen, som er den første politiker på så høyt nivå i Spania, representerer det konservative partiet Patrido Popular. Partiet ble størst i landet etter parlamentsvalget i 2011.

Ifølge den spanske avisen El País var 30-åringen også den første personen med Downs syndrom som fikk en yrkestittel i regionen Castilla y León. Nå skal hun også sitte i det kommuale rådet for personer med handikap.

Vanlig skole

Ángela Covadonga Bachiller gikk på samme offentlige skole som sin tre år eldre søster. - Hun er Ángelas forbidlde i alt, sier moren, Isabel Guerra, til El País.

Organisasjonen «Down Spania», som representerer rundt 80 Downs syndrom-grupper rundt i landet, uttalte at Bachillers nye jobb representerer noe positivt, men er også eksepsjonelt, ifølge tv2.no.

Men organisasjonens leder, Agustín Matía, understreker at man fortsatt har en lang vei å gå. Mens Bachiller nå er kommunepolitiker, er det andre jevnaldrende med Downs syndrom i Spania som ikke har stemmerett. Dette fordi mange blir umyndiggjort av dommere.

Down Spania håper at Bachillers politske karriére skal bidra til å gjøre samfunnet mer bevisst på personer med Downs syndrom og deres rettigheter.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Flertall vil avdekke Downs syndromFosterdiagnostikk
Les også
Gikk til rettssak etter å ha fått barn med DownsDowns-debatt
Les også
Slik vil KrF hjelpe Downs-foreldreDowns-test
Les også
Frykter Downs blir utryddet i NorgeFosterdiagnostikk
Les også
Vil erstatte ultralyd med blodprøveFosterdiagnostikkFosterdiagnostikk