Slik vil KrF hjelpe Downs-foreldre

Rådgivning etter ultralyd, SFO for hele skolegangen og høyere omsorgslønn. KrF har regjeringskravene klare til å bedre hverdagen til foreldre med Downs-barn.

Tirsdag skrev Dagen at den nye blod­prø­ven som av­dek­ker Downs syn­drom og andre kro­mo­som­av­vik treff­sik­kert tro­lig vil komme i Norge. Leder Lars Øde­gård i Bio­tek­no­logi­nemn­da mener det vil være umu­lig å si nei til en me­to­de som er mind­re ri­siko­full og mer pre­sis enn da­gens fos­ter­dia­gnos­tikk.

I prak­sis vil en slik prøve føre til at Downs syn­drom nes­ten blir ut­ryd­det, fryk­ter Øde­gård.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ut­ford­rer po­li­ti­ker­ne til å vur­de­re hvil­ke kon­se­kven­ser en slik test vil få for sam­fun­net som hel­het og finne nye svar.

- Gode hver­da­ger

KrF har en liste med 13 for­slag til til­tak klar for å legge til rette for for­eld­re som får funk­sjons­hem­me­de barn.

- For mange men­nes­ker vil dette være den mest kre­ven­de si­tua­sjo­nen de kom­mer opp i. Jeg skul­le ønske de hadde en trygg­het for å bære frem barn som er funk­sjons­hem­met eller sykt slik at bar­net og fa­mi­li­en kan få gode liv og gode hver­da­ger. Da må det til­tak til som gjør val­get reelt, sier Line Hen­ri­et­te Hjem­dal, KrFs helse- og om­sorgs­po­li­tis­ke tal­s­per­son.

Stemt ned

For­sla­ge­ne ble frem­met i Stor­tin­get i vår og stemt ned etter å ha fått 16 stem­mer fra Høyre, én fra Ar­bei­der­par­ti­et, én fra Frem­skritts­par­ti­et og ingen fra de andre par­ti­ene.

I for­sla­get gikk KrF inn for å styr­ke råd­gi­vings­tje­nes­ten for får vite på ul­tra­lyd­un­der­sø­kel­se at de ven­ter barn med ned­satt funk­sjons­evne. De vil sikre at alle barne­av­de­lin­ger på syke­hu­se­ne har fag­per­soner som er råd­gi­ve­re for fa­mi­li­er. De vil lov­sik­re rett til bru­ker­styrt per­son­lig as­si­stan­se og øke den kom­mu­na­le om­sorgs­løn­nen. Ret­ten til om­sorgs­lønn skal ut­vi­des til i inn­til tre må­ne­der etter at et funk­sjons­hem­met barn dør, samt gi rett til dag­pen­ger.

Re­gel­ver­ket rundt hjelpe­stø­nad, plei­e­pen­ger og om­sorgs­lønn skal for­enk­les og alle kom­mu­ner skal ha en fast ko­or­di­na­tor for hver fa­mi­lie. Når bar­net går på sko­len, skal det sik­res in­di­vi­du­elt til­pas­set skole­fri­tids­til­bud i hele ut­dan­nings­lø­pet.

- Det er de kon­kre­te til­ta­ke­ne som er vik­ti­ge i folks hver­dag, sier Hjem­dal.

- Vi øns­ker et sam­funn hvor det er plass til alle. Jeg for­står ikke at vi har en rødgrønn, so­sia­lis­tisk re­gje­ring som sier at «alle skal med», men som ikke øns­ker å være med å kon­kre­te til­tak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krav­lis­te

KrF har stilt seg som ga­ran­tis­ter for et re­gje­rings­skif­te til høs­ten og er mulig part­ner i en ny bor­ger­lig re­gje­ring. Disse sa­ke­ne vil være på krav­lis­ten i for­hand­lin­ger.

- Jeg er sik­ker på at vi vil få støt­te på disse til­ta­ke­ne i de ikke-so­sia­lis­tis­ke par­ti­ene. Vi har sam­men med Høyre og Venst­re tid­li­ge­re vist at vi har le­vert på disse sa­ke­ne, sier hun og viser til at de tre par­ti­ene i Bon­de­vik 2-re­gje­rin­gen le­ver­te hand­lings­plan for for­eld­re med funk­sjons­hem­me­de barn.

Dagen

Downs-test

Helsedirektoratet behandler nå en søknad fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) om å ta i bruk en blodprøve som allerede i 10. uke i svangerskapet kan avdekke om fosteret har Downs syndrom eller andre kromosomavvik.

Den såkalte NIPD-prøven er uten risiko for abort, svært treffsikker, enklere og billigere enn dagens fosterdiagnostikk.

Bioteknologinemnda har hatt søknaden til foreløpig vurdering.

Les også
Frykter Downs blir utryddet i NorgeFosterdiagnostikk
Les også
Vil erstatte ultralyd med blodprøveFosterdiagnostikkFosterdiagnostikk
Les også
Ønsker mer kunnskap om fosteravvikFosterdiagnostikkFosterdiagnostikk