På en adskilt infeksjonspost på Oslo universitetssykehus Ullevål vil et spesialtrent team behandle den ebolasmittede norske kvinnenn. Foto: Oslo universitetssykehus/Anders Bayer

Ebolasmittet kvinne får siste medisindose

Den norske kvinnen som er smittet av ebola, får den siste dosen av medisinen ZMapp som er tilgjengelig i verden. Det opplyser Legemiddelverket.

– Det ser ut som vi kan få den siste tilgjengelige dosen av ZMapp til Norge. Medisinen befinner seg nå i Canada, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket til Dagens Medisin.

Ifølge fagbladet har Legemiddelverket gitt Oslo universitetssykehus tillatelse til å importere ebolamedisiner som ikke er godkjent i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når det er pasienter som har akutt behov for medisiner, gir vi lov til å importere medisin som ikke er godkjent, sier Madsen.

Mens medisinen Avigan kommer til Norge allerede i løpet av tirsdagen, kommer TKM-Ebola til landet onsdag. ZMapp har vært vanskeligst å oppdrive, opplyser Madsen.

– At Norge får tildelt den siste dosen av ZMapp, må sies å være heldig. Det finnes ikke flere doser i verden, og det tar lang til å produsere. Det er Sykehusapoteket som skaffer medisinen gjennom kontaktnett ute i verden, mens Legemiddelverket gir nødvendige tillatelser, sier Madsen.

Han sier det i første omgang kun er snakk om import av medisiner til denne ene pasienten. Medisinen er utprøvd på få pasienter, og man vet derfor foreløpig lite om effekten.

– Av dem som har fått ZMapp, har flertallet overlevd. Det er også en person som har overlevd med TKM-Ebola, men medisinene er brukt på et fåtall pasienter, sier Madsen.

Les også
Fly med ebolasmittet norsk helsearbeider har landet på Gardermoen
Les også
Ektemannen til spansk ebolapasient i karantene
Les også
Solberg sendte hilsen til ebolasmittet
Les også
Kommuner med flyplass må ha egen smittevaktFakta om ebola
Les også
Ebolasvar ventes i løpet av to ukerFakta om ebola