Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Svend Ole Kvilesjø

Kommuner med flyplass må ha egen smittevakt

Alle norske kommuner som har egen flyplass, skal ha en egen vakt som kan rykke ut dersom det kommer personer som har symptomer på ebolasmitte.

– Alle kommuner vet at de må ha en vakt som kan rykke ut dersom det kommer personer som har ebolasymptomer. Det er alle kommuner varslet om, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

På spørsmål om nordmenn behøver å bekymre seg for at smitten skal kunne spre seg i Norge, viser Solberg til det helsemyndighetene har sagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som helsemyndighetene sier, er det liten grunn til å tro at dette skal spre seg i Norge. Vi har gode systemer for dette, og når det kommer en smittet helsearbeider til Norge så blir personen godt isolert med en gang, sier hun.

Solberg utelukker ikke at smittetilfellet i Sierra Leone kan påvirke norske helsearbeideres vilje til å reise til Vest-Afrika for å bidra.

– Det er frivillig å reise, så for noen kan dette virke negativt, men for andre kan det understreke behovet for at man akkurat nå trenger ekstraordinær innsats.

Se NRKs intervju med Erna Solberg mandag kveld:

Fakta om ebola

* Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

* Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

* Epidemien har krevd minst 3.431 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere enn 7.400 er smittet.

* De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

* Tirsdag 1. oktober ble et tilfelle av ebolasmitte bekreftet i USA. Det skal være første gang noen har fått diagnosen utenfor Afrika.

(Kilde: NTB, WHO)

Les også
Ebolasmittet kvinne på vei til Oslo i ombygd jetflyFakta om ebola
Les også
Statsministeren trygg på norsk ebola-beredskapFakta om ebola i Norge
Les også
Ebolasvar ventes i løpet av to ukerFakta om ebola
Les også
Spansk sykepleier smittet med ebola i MadridFakta om ebola
Les også
Professor: – Dette har vi øvd påFakta om ebola