Flyet som frakter den norske ebolasmittede kvinnen til Norge er et tomotors ombygget forretningsjet av typen Gulfstream III. Det eies av det amerikanske flyselskapet Phoenix Air i Georgia. Dette flyet er tidligere brukt av amerikanske myndigheter til å frakte smittede amerikanere hjem fra Vest-Afrika. Flyet kan bare ta én pasient av gangen. Foto: Alec Wilson / CC / Flickr

Ebolasmittet kvinne på vei til Oslo i ombygd jetfly

Den ebolasmittede norske kvinnen fraktes hjem i et jetfly som er ombygd til en flygende ambulanse. Flyet dro mandag kveld fra Sierra Leone og ventes ifølge NRK å lande i Norge ved 10-tiden tirsdag formiddag.

Den smittede kvinnen ble hentet hjem fra Freetown i Sierra Leone mandag kveld. Flyet lander etter planen på Gardermoen tirsdag formiddag

Flyet er leid inn av USAs utenriksdepartement, melder NRK. Ved midnatt natt til tirsdag var flyet på vei til Norge fra Lungi-flyplassen i Sierra Leones hovedstad Freetown, skriver Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er Leger Uten Grenser som har inngått avtalen med firmaet som flyr kvinnen hjem til Norge fra Freetown i Sierra Leone. Men organisasjonen har fått bistand fra Forsvaret ettersom flyet er under kontrakt med det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge NRK.

Flyet det dreier seg om, er en tomotors ombygget forretningsjet av typen Gulfstream III, som eies av det amerikanske flyselskapet Phoenix Air i Georgia.

Dette flyet er tidligere brukt av amerikanske myndigheter til å frakte smittede amerikanere hjem fra Vest-Afrika. Flyet kan bare ta én pasient av gangen. I flyet ligger pasienten i et innvendig plasttelt, hvor vedkommende kan bli stelt av helsepersonell underveis. Besetningen og pasienten puster i separat luft.

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter overfor NTB at det er inngått avtaler med amerikanske selskaper om hjemtransport av ebolasmittede nordmenn.

– Vi jobber også med å få transport opp og gå med Hercules-fly med beskyttelsessystemer i seg, sier Solberg. (©NTB)

Fakta om ebola

* Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

* Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

* Epidemien har krevd minst 3.431 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere enn 7.400 er smittet.

* De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

* Tirsdag 1. oktober ble et tilfelle av ebolasmitte bekreftet i USA. Det skal være første gang noen har fått diagnosen utenfor Afrika.

(Kilde: NTB, WHO)

Les også
Statsministeren trygg på norsk ebola-beredskapFakta om ebola i Norge
Les også
Ebolasvar ventes i løpet av to ukerFakta om ebola
Les også
Spansk sykepleier smittet med ebola i MadridFakta om ebola
Les også
Professor: – Dette har vi øvd påFakta om ebola
Les også
– Ebola kan spre seg til EuropaFakta om ebola