EBOLA: Tildekkede helsearbeidere fører båren med en av Spanias første ebola-smittede, presten Miguel Pajares som hadde jobbet i Vest-Afrika, inn på et sykehus i Madrid. Pajares døde etter få dager. En av sykepleierne ved sykehuset har nå fått påvist sykdommen. Foto: Reuters / Ignacio Gil-ABC / NTB Scanpix

Spansk sykepleier smittet med ebola i Madrid

En spansk sykepleier som jobber ved sykehuset i Madrid der to ebolapasienter døde, har selv blitt smittet av viruset. Hun reiste på ferie før hun ble syk.

Den 44 år gamle sykepleieren ble lagt i isolat etter å ha testet positivt på ebola. Tilstanden hennes beskrives som stabil.

– To prøver er gjennomført og begge er positive, sier en talsmann for det regionale helsedepartementet i Madrid mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den spanske helseministeren Ana Mato opplyser at kvinnen begynte å føle seg dårlig tirsdag i forrige uke, og at hun ble innlagt på sykehus mandag morgen med høy feber.

Sykepleieren jobber ved sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid og var med og pleiet to spanske prester som ble behandlet på sykehuset etter å ha blitt smittet av ebolaviruset i Vest-Afrika. Begge prestene døde imidlertid få dager etter at de ble innlagt.

Sykepleieren er den første som har blitt smittet av det fryktede viruset utenfor Afrika.

Dro på ferie

Helseminister Mato opplyste videre på en pressekonferanse mandag kveld at den ebolasmittede sykepleieren dro på ferie rett etter at den ene av de to prestene døde, og at hun var bortreist helt til hun ble dårlig.

Det er foreløpig ikke kjent hvor kvinnen har feriert. Men det kan bety at hun kan ha smittet andre som hun har vært i kontakt med etter selv å ha blitt smittet.

Mato understreket at myndighetene nå jobber på spreng for å avdekke smittekilden og at det er iverksatt strenge kontrollrutiner for å hindre videre spredning.

En talsmann for helsemyndighetene opplyser mandag kveld at man ikke har kjennskap til andre smittetilfeller og at folk som har vært i kontakt med kvinnen, nå følges nøye.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

30 andre helsearbeidere som deltok i behandlingen av de to prestene som til slutt døde av ebola, overvåkes også nøye.

Tredje spanske ebolapasient

Sykepleieren er den tredje pasienten som behandles for ebola i Spania.

Den spanske presten Miguel Pajares (75) ble smittet av ebola i Liberia og døde på sykehuset i Madrid 12. august. En annen spansk misjonær, Manuel Garcia Viejo (69) ble smittet i Sierra Leone og sendt hjem til det samme sykehuset, der han døde 25. september.

Begge prestene var medlemmer av en katolske hjelpeorganisasjon som jobber med ebolaofre i Vest-Afrika.

Ebolaviruset fører til høy feber, muskelsmerter, oppkast, diaré og indre og ytre blødninger. Viruset spres via kroppsvæsker, og den eneste måten å stanse et utbrudd på er å legge smittede pasienter i isolat.

Ebolaepidemien som herjer i Vest-Afrika har så langt krevd om lag 3.500 liv, og verst rammet er Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Fakta om ebola

* Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

* Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

* Epidemien har krevd minst 3.431 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere enn 7.400 er smittet.

* De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

* Tirsdag 1. oktober ble et tilfelle av ebolasmitte bekreftet i USA. Det skal være første gang noen har fått diagnosen utenfor Afrika.

(Kilde: NTB, WHO)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Spansk prest døde av ebolaEbolaviruset
Les også
Professor: – Dette har vi øvd påFakta om ebola
Les også
Norsk kvinne ebola-smittetFakta om ebola
Les også
Norge dobler støtten til kampen mot ebolaFakta om ebola i Norge
Les også
– Ebola kan spre seg til EuropaFakta om ebola