Personer iført beskyttelsesdrakter forbereder seg til å gå inn i hjemmet til en ebolasmittet person i Freetown i Sierra Leone den 28. september. Foto: Christopher Black / WHO / Reuters / NTB scanpix

Norsk kvinne ebola-smittet

En norsk kvinne som jobber for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, er smittet av ebola.

Kvinnen ble plassert i isolasjon søndag etter å ha utviklet feber. Laboratorietesten som ble utført samme dag, bekreftet at vedkommende var smittet av ebola, opplyser organisasjonen.

– Vi jobber nå med å få vår kollega hjem så fort som mulig, sier Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved ankomst til Norge vil den smittede feltarbeideren bli transportert til Oslo. Der vil hun bli isolert og behandlet.

Se NRKs ekstrasending i ettermiddag:

UD bistår

Nær 3.000 hjelpearbeidere er på plass i Vest-Afrika for å kjempe mot ebolaepidemien, blant dem 250 internasjonale feltarbeidere. Rundt 20 nordmenn har deltatt i innsatsen, som har pågått siden mars.

Utenriksdepartementet ble orientert om den norske feltarbeideren rundt klokka 19 søndag. Utenrikstjenesten bistår nå Leger Uten Grenser i forbindelse med evakueringen av kvinnen.

– Våre folk i Oslo og ved ambassadene gjør det de kan for å få pasienten raskest mulig hjem. Vi har et tett og nært samarbeid med Leger Uten Grenser, som har gjort en uvurderlig innsats for å få sin medarbeider raskest mulig hjem, sier UDs pressevakt Rune Bjåstad.

– Dette er en situasjon vi tar på det ytterste alvor, sier han.

Helsedepartementet har i samarbeid med UD og flere andre departementet arbeidet med å etablere en beredskap for evakuering av smittede norske helsearbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strenge rutiner

Leger Uten Grenser har svært strenge rutiner for sikkerheten til sine ansatte, både før, under og etter opphold i land rammet av ebolaepidemien, understreker Kaltenborn.

– Disse rutinene reduserer muligheten for å pådra seg sykdommen, men det vil alltid være en risiko, sier hun.

Leger Uten Grenser undersøker nå hvordan kvinnen ble smittet. Hennes familie ble varslet søndag.

– Dette er selvfølgelig en vanskelig tid for vår kollega og familien. Vi vil fortsette å gi all den støtte vi kan, sier Kaltenborn.

Se NRKs reportasje fra Liberia:

Fakta om ebola

* Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

* Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

* Epidemien har krevd minst 3.431 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere enn 7.400 er smittet.

* De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

* Tirsdag 1. oktober ble et tilfelle av ebolasmitte bekreftet i USA. Det skal være første gang noen har fått diagnosen utenfor Afrika.

(Kilde: NTB, WHO)

Les også
Norge dobler støtten til kampen mot ebolaFakta om ebola i Norge
Les også
– Ebola kan spre seg til EuropaFakta om ebola
Les også
Norges ebola-bidrag konkretiseres
Les også
Norske misjonærer holder seg unna gateneHongkong
Les også
Redd Barna: – Ebolavirus spres i rekordfart i Sierra Leone