DEMONSTRASJON: Politiet forsøker å fjerne en demonstrant fra inngangen til kontoret til byens øverste leder Leung Chun-ying. FOTO: Carlos Barria, Reuters/Scanpix

Norske misjonærer holder seg unna gatene

Norsk misjonsleder i Hongkong sier det er intense og avgjørende dager der folk frykter at militæret skal gripe inn.

– Folk er redde for at Kina vil bryte inn og at Hongkong får mindre frihet, sier Ole Jacob Grønvold, representant for Det Norske Misjonsselskap (NMS) i Hongkong og Kina. Han har bodd i Hongkong i 18 år og regner det for sitt hjemsted.

Et par kilometer fra der han bor og arbeider har titusener av demonstranter vært ute i gatene i flere dager. Media er fulle av nyhetene om demonstrasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De fleste er opptatt av dette. Det er dette vi snakker om, sier Grønvold.

Frykter vold

Bak ligger spøkelset fra 1989, da Kina med brutal makt renset Den himmelske freds plass (Tiananmen) i Beijing for demonstrerende studenter og etterlot mange døde.

– Mange er redde for at det blir et nytt 1989 og at man får et nytt Tiananmen med militære i gatene og mange drepte, sier Grønvold.

Foreløpig merker Grønvold og hans medarbeidere i praksis lite til demonstrasjonene i deres del av byen. Men uttalelser fra kinesiske myndigheter analyseres. Advarsler fra myndighetene mot demonstrantene minner om signalene som kinesiske myndigheter sendte før de ryddet Tiananmen i 1989.

Holder seg borte

Grønvold har bedt sine tre medarbeidere om å holde seg unna demonstrasjonene i sentrum.

– Farlige situasjoner kan oppstå veldig fort. Folk kan bli skadet. Kina er veldig sensitiv i forhold til utenlandsk innblanding. Det har gått ut brev til alle konsulatene i byen om at stabene skal holde seg unna for ikke å bli innblandet. Vi føler at vi har noe enda viktigere enn politikk å formidle, sier Grønvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stemningen i millionbyen er intens.

– Folk er redde for at ting skal eksplodere. Det er ikke så mye som skal til når man har hundre tusen i gatene. Det kan skje i form av provokasjon eller uheldige ting fra demonstrantene, sier Grønvold.

LES OGSÅ: Glad for å være misjonærbarn

Advarte

I går advarte politiet i Hongkong mot alvorlige konsekvenser dersom demonstrantene velger å storme kontoret til byens øverste leder Leung Chun-ying. Politiet er utstyrt med gummikuler og tåregass, ifølge øyenvitner.

Over 3.000 mennesker samlet seg foran politiets barrikade utenfor Leungs kontor torsdag, med krav om at han må trekke seg. Dersom han ikke gjør det, truer de med å okkupere bygget.

– Dersom demonstrantene omringer myndighetenes eiendom og forårsaker total blokade, som vil gå utover offentlig sikkerhet, ro og orden, vil politiet ikke la denne voldelige handlingen få gå ubemerket hen, sier talsperson for politiet, Hui Chun-tak.

Politiet oppfordrer demonstrantene til å spre seg og rolig fjerne seg fra området, ifølge den statlige radiokanalen RTHK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Hongkong-protester mot kinesisk hjernevask

Helligdagene snart over

Onsdag og torsdag er offentlige helligdager i Hongkong, etter tirsdagens nasjonaldagsfeiring. Verken Leung eller mesteparten av de offentlig ansatte er på kontoret torsdag, men er ventet å komme tilbake fredag morgen.

Demonstrantene krever likevel dialog med lederen og sier de vil barrikadere bygget inntil han kommer på jobb fredag.

– Vi forsøker å omringe hele regjeringskomplekset og venter på at Leung skal komme på jobb fredag. Vi vil snakke med ham, ansikt til ansikt, sier demonstranten Thomas Choi til nyhetsbyrået AFP.

Det kinesiske kommunistpartiets avis skriver torsdag at de støtter Hongkongs øverste leder og oppfordrer ham til ikke å gå av.

Hongkong

I dag velges Hongkongs øverste leder av en forsamling med 1.200 medlemmer, som Kina har svært stor innflytelse over.

Hongkong skal velge ny leder i 2017. Demokratiforkjempere har lenge jobbet for flere rettigheter og allmenne valg.

I dag velges Hongkongs øverste leder av en forsamling med 1.200 medlemmer, som Kina har svært stor innflytelse over.

Les også
Kinesiske kristne arrestert
Les også
Glimt fra «Kims paradis» – reisen til Nord-Korea
Les også
Hevder kirkeveksten i Kina er avtagendeKinas kirkeliv
Les også
Tester av ny ebola-vaksine fremskyndes