EBOLA: Utenriksminister Børge Brende, helse- og omsorgsminister Bent Høie og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide orienterte om de norske bidragene til den internasjonale innsatsen mot ebola på en pressekonferanse mandag 6. oktober. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Norge dobler støtten til kampen mot ebola

Norge dobler støtten til kampen mot ebola og står klar til å bidra med lufttransport av personell og utstyr.

– Situasjonen er kritisk i ebolarammede land i Vest-Afrika. Utbruddet akselererer fortsatt raskere enn responsen. Det trengs en dramatisk og rask opptrapping av innsatsen om utbruddet skal stanses, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Det nye bidraget på 89 millioner kroner bringer den samlede norske støtten til bekjempelse av ebola til i overkant av 184 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er det verste utbruddet av ebola noensinne, og det er kun gjennom en effektiv, global bekjempelse nå de nærmeste ukene at vi kan få kontroll over denne epidemien, sa Brende på en felles pressekonferanse med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mandag formiddag.

Se NRKs opptak fra pressekonferansen:

Les også: «Ebola kan spre seg til Europa»

Rask innsats

Ifølge Brende er Norges økonomiske bidrag større enn alle de andre nordiske landene til sammen. Norge tar nå kontakt med FN, den britiske regjeringen og andre relevante aktører med tilbud om å støtte deres operasjoner med personell og utstyr, opplyste Brende.

Helseminister Høie la også vekt på at omfanget av ebolautbruddet tilsier en svært rask inngripen og involvering fra verdenssamfunnet. Antallet smittede dobles hver uke og dette er det største ebolautbruddet vi har sett, sier Høie.

Han understreker at ebolautbruddet er mer enn et helseproblem, at helsesektorene i de rammede landene er under et betydelig press, at matvareprisene stiger og at de økonomiske konsekvensene for de ebolarammede landene er store.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en helt ekstraordinær situasjon som krever en helt spesiell håndtering og innsats, sier han.

Ikke risikofritt

Helseministeren sier departementet samarbeider med FN og de andre aktører som styrer hjelpearbeidet, om den norske innsatsen. Fra norsk side vil det blant annet være aktuelt å bidra med to større feltsykehus, 130 enheter som kan behandle 100 pasienter i ti dager og en nødhjelpsleir for inntil 500 mennesker.

I tillegg legges det til rette for utsending av 10-15 norske helsearbeidere fra norske sykehus. Disse skal kunne mobiliseres i løpet av få uker. Dessuten kan Folkehelseinstituttet stille med ti personer med kompetanse innen epidemiologi.

– Å sende nordmenn til disse områdene er selvsagt ikke uten risiko. De vil få god informasjon og opplæring. Men for det internasjonale samfunnet er det også en stor risiko hvis ikke landene bidrar og stiller personell til disposisjon, sier han.

Herkules-fly

Forsvaret arbeider blant annet intenst med etablering av en backup-løsning for bruk av C-130 Hercules til medisinsk evakuering, sier forsvarsminister Søreide.

– Det gjøres nå forberedelser for å kunne stille med lufttransportstøtte til frakt av personell og utstyr dersom det er behov for det, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forsvarsministeren sier Forsvaret på «veldig kort varsel» kan stille med både sykesenger og smittevernutstyr. Norske Herkules-fly skal kunne transportere medisinsk personell og utstyr inn og ut av Sierra Lone. Flere detaljer rundt denne innsatsen blir klar på onsdag.

I tillegg vil isolatplasser ved Oslo universitetssykehus kunne benyttes dersom det oppstår behov for behandling av internasjonalt hjelpepersonell.

Fra før av er det etablert en evakueringsordning i tilfelle mistanke om ebolasmittede nordmenn i utlandet. De skal kunne fraktes hjem av sivile ambulansefly fra USA og andre land.

Søreide sier det jobbes intenst med å klargjøre Herkules-fly fra Forsvaret med tilstrekkelig smittevernutstyr slik at smittet personell kan flys til Norge.

Fakta om ebola i Norge

* Det har aldri vært registrert ebolasmitte hos reisende til eller fra Norge

* Helsemyndighetene anser faren for smitte til Norge som svært liten.

* Dersom et ebolatilfelle blir påvist i Norge hos en som har oppholdt seg i et utbruddsområde, vil personen bli raskt fulgt opp og isolert.

* Med smittevernet og de hygieniske forholdene i Norge vil ikke viruset spre seg på samme måte som i Vest-Afrika.

* For å bli smittet må man være i direkte kontakt med kroppsvæsken til en syk pasient og få denne kroppsvæsken inn i egen kropp.

* Viruset er ikke så smittsomt som for eksempel influensaviruset som smitter via luft.

* Det er ikke grunnlag for å fraråde å ta imot gjester eller andre personer fra områder med utbrudd.

* Det er heller ikke grunn til å teste eller isolere personer som kommer fra disse områdene, så lenge de ikke har vært i kontakt med en som er ebolasyk.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

(©NTB)

Les også
– Ebola kan spre seg til EuropaFakta om ebola
Les også
Norske misjonærer holder seg unna gateneHongkong
Les også
Redd Barna: – Ebolavirus spres i rekordfart i Sierra Leone
Les også
Flere barn sjekkes for ebolasmitte i USA