Flytrafikken mellom vestafrikanske og europeiske land gjør at det er rundt 75 prosent sjanse for at ebolaviruset kan spre seg til Frankrike innen noen uker, mener eksperter. Foto: Jim Young / Reuters / NTB scanpix

– Ebola kan spre seg til Europa

Det er 75 prosent sjanse for at ebolaviruset som herjer i Vest-Afrika, vil spre seg til Frankrike innen utgangen av oktober, advarer eksperter.

Sjansen for at det dødelige viruset vil spre seg til Storbritannia, er 50 prosent, mens det er 40 prosent risiko for at ebola rammer Belgia, advarer eksperter ved Northeastern University i Boston, skriver den britiske avisa The Independent.

Årsaken er flytrafikken mellom vestafrikanske og europeiske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er i virkeligheten et lotteri, sier virusekspert Derek Gatherer til nyhetsbyrået Reuters.

Tallene forutsetter at flytrafikken går for fullt. Flere flyselskaper har stanset flygninger til områder som er verst herjet av epidemien. Dersom flytrafikken er redusert med 80 prosent, har Frankrike og Storbritannia henholdsvis 25 og 15 prosent sjanse, mener forskerne.

Les også : Norge dobler støtten til kampen mot ebola - tar nå kontakt med FN, den britiske regjeringen og andre relevante aktører med tilbud om å støtte deres operasjoner med personell og utstyr.

Se NRKs reportasje fra Sierra Leone i Vest-Afrika, der barn blir forlatt på gata - av frykt for sykdommen - etter at foreldrene er døde av ebola.

Spørsmål om tid

Frankrike risikerer å bli rammet ettersom det er stor flytrafikk mellom landet og fransktalende Guinea, som er blant landene som er hardest rammet av ebolaviruset.

– Dersom viruset fortsetter å herje i Vest-Afrika og blir verre, slik flere tror, er det bare et spørsmål om tid før det ender opp på et fly til Europa, sier virusekspert Gatherer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sjansen er imidlertid liten for at viruset skal spre seg i stor skala i industrialiserte land, mener helseeksperter. Ifølge den siste risikovurderingen til Den europeiske smittevernsmyndigheten ECDC har landene stor nok kapasitet til å begrense smitten.

Liten sjanse for epidemi

Nigeria blir trukket fram som et eksempel for andre i hvordan man kan håndtere viruset. Landet har klart å begrense spredningen til 20 smittetilfeller og åtte døde. Trolig kan landet erklæres fritt for viruset i de kommende ukene, ifølge eksperter.

Over 3.400 mennesker har mistet livet siden utbruddet startet i Vest-Afrika i mars og har nå startet å spre seg raskere. Nesten 7.200 mennesker har blitt smittet så langt.

Mandag kunngjorde regjeringen at Norge dobler støtten til kampen mot ebola. Norge vil bidra med nye 89 millioner kroner.

Fakta om ebola

* Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

* Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

* Epidemien har krevd minst 3.431 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere enn 7.400 er smittet.

* De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

* Tirsdag 1. oktober ble et tilfelle av ebolasmitte bekreftet i USA. Det skal være første gang noen har fått diagnosen utenfor Afrika.

(Kilde: NTB, WHO)

Les også
Norge dobler støtten til kampen mot ebolaFakta om ebola i Norge
Les også
Norske misjonærer holder seg unna gateneHongkong
Les også
Redd Barna: – Ebolavirus spres i rekordfart i Sierra Leone
Les også
Ebola-tilfelle i USA er trolig det første utenfor Afrika
Les også
Solberg får kritikk for sen ebola-respons
Les også
WHO: Antall ebolasmittede kan tredoblesEbola