– Dersom ikke drastiske mottiltak gjennomføres kommer antall smittede og døde til å stige fra hundrevis til tusenvis i uken de neste månedene, heter det i en uttalelse fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Reuters / NTB scanpix

Ebola-tilfelle i USA er trolig det første utenfor Afrika

En ebolasmittet mann i USA er trolig den første som har fått diagnosen utenfor Afrika, ifølge amerikanske myndigheter.

Det opplyser amerikanske helsemyndigheter. Mannen er nå innlagt på isolat på et sykehus i byen Dallas i Texas.

Sykehuset opplyste tirsdag at han var plassert i isolat, og senere samme dag kom bekreftelsen på at han er smittet av ebolaviruset. Mannen antas å ha blitt smittet i Liberia, og han ankom USA 20. september. En knapp uke senere oppsøkte han legehjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

VIDEO: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror antallet ebolasmittede kommer til å eksplodere de neste ukene. Organisasjonen ber nå utenlandsk helsepersonell om å trosse sin egen frykt og reise til Vest-Afrika. Leger uten grenser er blant organisasjonene som følger oppfordringen. Se TV-reportasjen fra NRK:

– Vil ikke spre seg

– Jeg er ikke i tvil om at vi vil klare å kontrollere dette ebola-tilfellet slik at vi ikke får omfattende spredning av sykdommen her til lands, sa sjefen for den amerikanske smittevernmyndigheten CDC, Tom Frieden, på en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Frieden er det likevel mulig at mannen har smittet noen i løpet av perioden etter at han ankom USA.

Den smittede er en voksen mann som ikke jobber som helsearbeider. Myndighetene ønsker ikke å si noe om hvorfor han oppholdt seg i Vest-Afrika.

– Så langt vi kjenner til, er dette den første pasienten som har fått diagnosen utenfor Afrika, sier Frieden.

Flere behandlet

Amerikanske sykehus har flere ganger tidligere behandlet ebola-smittede personer som er blitt fløyet til USA fra Vest-Afrika. I disse tilfellene ble diagnosene stilt før de smittede personene ankom USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En person med symptomer som kan tyde på ebola, ble innlagt på sykehus i nærheten av hovedstaden Washington i helgen, men det er foreløpig uklart om denne personen er smittet av viruset.

I Vest-Afrika er så langt over 3.000 mennesker døde som følge av ebola-epidemien. Liberia og Sierra Leone er hardest rammet, og viruset sprer seg fortsatt raskt i disse landene.

Les også
Solberg får kritikk for sen ebola-respons
Les også
Antallet ebola-døde øker fortsatt
Les også
WHO: Antall ebolasmittede kan tredoblesEbola
Les også
Ebola-epidemien gjør at Mercy Ships må skifte kurs
Les også
Ebola-arbeidere og journalister drept i Guinea