EBOLA: Tildekkede helsearbeidere fører båren med en av Spanias første ebola-smittede, pen Miguel Pajares som har jobbet i Vest-Afrika, inn på et sykehus i Madrid. Pajares døde etter få dager. Foto: Reuters / Ignacio Gil-ABC / NTB Scanpix

Spansk prest døde av ebola

En spansk prest er død etter at han som den første europeeren ble smittet av det dødelige ebolaviruset i Liberia, opplyser spanske helsemyndigheter.

75 år gamle Miguel Pajares ble i forrige uke fraktet hjem til Spanias hovedstad Madrid, der han fikk behandling på et spesialsykehus.

Den romersk-katolske presten skal ha blitt behandlet med den eksperimentelle medisinen ZMapp, men livet sto likevel ikke til å redde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pajares jobbet ved et sykehus i Liberia da han ble smittet.

Ebolaviruset

Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.

Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekket nyre- og leverfunksjon, og indre og ytre blødninger.

Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt ettersom hvilket virus den syke er smittet av. Det finnes ingen effektiv medisin mot ebola.

Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

Ebolaepidemien hadde 10. august 2014 krevd minst 932 menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone. I Nigeria er to personer bekreftet døde som følge av sykdommen.

Les også
Liberia får forsøksmedisin mot ebolaEbolaviruset
Les også
Smittealarmen gikk på Værnes
Les også
«Dropp reiser til ebola-rammede områder»Ebolaviruset
Les også
– Fremdeles liten fare for ebola i Norge
Les også
Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer ebolautbruddet en internasjonal kriseEbola-viruset