Ebola krever stadig flere menneskeliv i Vest-Afrika, og USA har nå gått med på å la Liberia teste ut en ny og eksperimentell medisin mot den dødelige virussykdommen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Liberia får forsøksmedisin mot ebola

USA har sagt ja til en forespørsel fra Liberia, som ønsker å teste ut en ny og eksperimentell medisin mot den dødelige virussykdommen ebola.

Legemiddelet Zmapp er utviklet av det amerikanske selskapet Mapp Biopharmasuticals, som i forrige måned fikk grønt lys fra amerikanske myndigheter til å teste det ut på mennesker.

Nyheten om at medisinen er på vei til Liberia kom samtidig med at eksperter på medisinsk etikk kom sammen til et hastemøte i Genève for å drøftede de moralske aspektene ved bruk av slik medisin på mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er Verdens Helseorganisasjonen (WHO) som har kalt inn til møtet.

Over tusen dødsofre

De siste tallene fra WHO viser atEbolautbruddet har tatt livet av 1.013 mennesker og at 1.848 er smittet i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea. Mange av ofrene er helsearbeidere. I perioden 7.-9. august ble det registrert 52 dødsfall i de tre vestafrikanske landene.

Les også:– Ebola truer vår overlevelse som stat

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf rettet før helgen en innstendig bønn til sin amerikanske kollega Barack Obama og ba om å få tilgang til det nye legemiddelet.

Mandag ga amerikanske myndigheter grønt lys til dette, og prøvedoser er nå på vei til Monrovia.

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Margaret Chan, har samtidig åpnet for at det nye og eksperimentelle legemiddelet skal kunne testes ut på leger som er smittet av ebola i Liberia.

Les også:«Dropp reiser til ebola-rammede områder»