Rundt 100 passasjerer ble holdt tilbake i et fly fra Amsterdam på Trondheim lufthavn Værnes mandag kveld. En av passasjerene skal ha kommet fra Afrika og det var frykt for at vedkommende var ebolasmittet. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

Smittealarmen gikk på Værnes

Mandag kveld nådde ebola-frykten Norge. Rundt 100 passasjerer ble holdt tilbake i et fly fra Amsterdam til Værnes i over to timer – men frykten viste seg å være ubegrunnet.

Den fryktedeebola-sykdommen herjer i flere land i Vest-Afrika, og andre land er svært på vakt for å hindre at den brer seg videre.

– Det var mistanke om en smittsom sykdom, og da ble det fort tenkt på ebola. Men ut ifra sykdomssituasjonen ble det avklart at det ikke var det. Personen hadde bare en uskyldig luftveisinfeksjon, sier kommuneoverlege Leif Vonen tilNRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norske helsemyndigheter advarer:«Dropp reiser til ebola-rammede områder»

– Uvanlig

Helsemyndigheter, flere ambulanser og politi kom til flyplassen da det ble varslet om mulig smittefare om bord i KLM-flyet.

– Vi fikk opplyst her at dette handler om at det skal være passasjerer om bord som skal ha kommet fra Afrika, og at vi derfor ikke får forlate flyet, skrev en av de reisende i en tekstmelding tilAdresseavisen.

– Det er veldig uvanlig at vi holder igjen passasjerer, men på bakgrunn av ebolasituasjonen i Vest-Afrika har helsemyndighetene sine rutiner, sier fungerende lufthavnsjef Per Jarle Ingstad til NRK.

Les også:– Fremdeles liten fare for ebola i Norge

Hostet

Ifølge Avinor landet flyet på Værnes ved 16.15-tiden. Først over to timer seinere hadde alle fått forlate flyet.

– Kommuneoverlegen har vært her og undersøkt saken. Årsaken til smittealarmen var at en passasjer hadde et hosteanfall. De opplyste til oss passasjerene at ingen fikk forlate flyet av rutinemessige årsaker, fortalte passasjer Knut Lorås tilTrønder-Avisa.

Helsedirektoratets pressevakt Berit Kolberg Rossine bekrefter overfor NTB at alle passasjerene ble sluppet ut av flyet da det viste seg at passasjeren som var årsak til alarmen, var blitt undersøkt og ikke var smittet av en alvorlig sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det viste seg at det ikke var det som var fryktet, sier hun.