Flyet med den ebolasmittede norske kvinnen landet på Oslo lufthavn tirsdag ved 12-tiden. Kvinnen, som jobbet for Leger Uten Grenser, er den første nordmannen som er smittet av ebola. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Fly med ebolasmittet norsk helsearbeider har landet på Gardermoen

Flyet, som kom fra Sierra Leone i Vest-Afrika, landet rett etter klokken 12.

Flere ambulanser med helsearbeidere i gule smitteverndrakter kjørte kort tid etter bort til flyet som landet på den militære delen av Gardermoen.

– På grunn av smittevernstiltakene, vil det se mye mer dramatisk ut enn det er, sa fungerende kommunikasjonssjef Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser til journalistene som er møtt fram ved Oslo lufthavn før flyet hadde landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kvinnen skal nå fraktes til Oslo universitetssykehus.

Se NRKs direktesending:

Sierra Leone

Kvinnen ble smittet i Sierra Leones nest største by Bo, der hun arbeidet for Leger Uten Grenser. Det var søndag at hun ble diagnostisert med den farlige sykdommen. Hvordan hun pådro seg smitten, er fortsatt uklart, men noe Leger Uten Grenser nå setter alt inn på å få brakt på det rene.

Organisasjonen ber mediene respektere den kvinnelige feltarbeiderens anonymitet, opplyser Hågensen.

Til NTB sier han at det planlegges en pressekonferanse i Oslo senere tirsdag ettermiddag, etter at kvinnen har ankommet Ullevål sykehus.

Den smittede kvinnen ble hentet hjem fra Freetown i Sierra Leone mandag kveld. Flyet er leid inn av USAs utenriksdepartement gjennom en avtale med Leger Uten Grenser.

Alt klart på Ullevål

Oslo universitetssykehus opplyste tirsdag formiddag at alt nå er klart ved isolatposten ved Ullevål til mottak av den første ebolasmittede pasienten på norsk jord.

Samtidig opplyser Leger Uten Grenser at de nå skal undersøke hvordan den norske kvinnen ble smittet, og om det kan ha skjedd mens hun skiftet vernedrakt under arbeid, melder NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Våre folk i Sierra Leone gjør nå alt de kan for å bringe på det rene hvordan hun ble smittet. Vi skal nå undersøke om det har skjedd en glipp, eller om våre rutiner og prosedyrer ikke har vært gode nok. Så tar vi steg ut fra det, sier generalsekretær Anne Cecilie Kaltenborn til kanalen.

Kritisk øyeblikk

Hun sier helsearbeidere bare kan arbeide i en smitteverndrakt i 45-60 minutter på grunn av varmen, og at drakten dermed må av og på flere ganger i løpet av en dag.

– Det er et kritisk øyeblikk, særlig når drakten skal av, sier Kaltenborn.

Hun sier hun ikke kjenner til om kvinnen hadde kontakt med andre etter at hun fikk symptomer på ebolasmitte.

– Hun valgte selv å gå i isolat og holdt seg på rommet sitt da hun fikk feber og skjønte at hun kunne være smittet, sier Kaltenborn.

Kvinnen har vært utplassert i Sierra Leone siden mai, der organisasjonen har til sammen 3.000 medarbeidere. Eksakt hvor hun har oppholdt seg ønsker ikke organisasjonen å gå ut med før hun er tilbake på norsk jord.

Les også
Ektemannen til spansk ebolapasient i karantene
Les også
Solberg sendte hilsen til ebolasmittet
Les også
Kommuner med flyplass må ha egen smittevaktFakta om ebola
Les også
Ebolasvar ventes i løpet av to ukerFakta om ebola
Les også
Spansk sykepleier smittet med ebola i MadridFakta om ebola