Helsearbeidere i beskyttelsesdrakter fotografert utenfor leiligheten til den ebolasyke kvinnen i Alcorcon utenfor Madrid onsdag denne uken. Foto: Susana Vera / Reuters / NTB scanpix

Ebolalege i Spania refser sykehus

Ermene på beskyttelsesdrakten var for korte, skriver den første legen som behandlet den ebolasmittede sykepleieren i Spania, i et kritisk brev til sine overordnede.

Akuttlegen Juan Manuel Parra er blant de fem personene som er isolert i Madrid på grunn av frykt for å ha blitt smittet av kvinnen. Ytterligere 84 mennesker overvåkes for mulige tegn på smitte, skriver The Guardian.

Epidemien har krevd minst 3.879 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Over 8.000 er smittet, og de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er aller hardest rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den spanske sykepleieren ble mandag det første kjente smittetilfellet i Europa. Parra hadde pasientansvaret for kvinnen i de 16 timene fra hun ble innlagt på sitt lokale sykehus Alcorcon med feber mandag morgen, skriver El Pais.

Dårlig drakt

Til tross for at man tidlig mistenkte at kvinnen var smittet av det dødelige ebolaviruset, ramser han i brevet opp en rekke sikkerhetsrutiner som ble brutt.

Parra løp en stor smitterisiko da han var nødt til å ta på og av en improvisert beskyttelsesdrakt opptil 13 ganger i løpet av dagen. Parra ga gjentatte ganger ledelsen beskjed om det dårlige utstyret, og da han først om ettermiddagen fikk på seg sykehusets sikreste beskyttelsesdrakt, var den så liten at huden hans var blottet.

– Ermene var for korte, skriver legen.

Fikk diagnose gjennom mediene

Da kvinnens diaré, oppkast og blødninger ble forverret, ba legen i 18-tiden mandag sine overordnede om at kvinnen måtte bli flyttet til en sikker, isolert avdeling ved et større sykehus. Det drøyde helt fram til midnatt før kvinnen ble overført til Carlos III-sykehuset i Madrid.

Legen ba selv om å bli innlagt på sykehus onsdag kveld. Parra fikk ifølge ham selv i likhet med pasienten først vite gjennom pressen at ebolatesten var positiv.

– Ambulanse ble ikke desinfisert

Ifølge El Pais manglet ambulansepersonellet som hentet kvinnen i en vanlig ambulansebil mandag morgen, beskyttelsesutstyr. Sju pasienter skal ha blitt transportert i den samme ambulansen før kjøretøyet tolv timer senere ble desinfisert.

Sykepleieren ble smittet mens hun behandlet to ebolasmittede spanske prester som hadde blitt evakuert hjem etter at de ble syke i Vest-Afrika. Begge prestene døde få dager etter at de ble innlagt. Kvinnen har selv sagt til El Pais at hun tror hun kan ha blitt smittet da hun tok av seg beskyttelsesdrakten etter å ha vasket rommet til den ene presten. Sykehusets hypotese er at hun berørte ansiktet sitt før hun tok av seg hanskene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

EU har bedt Spania om en forklaring på hvordan sykepleieren kunne bli smittet, og hendelsen har ført til bekymring for beredskap og rutiner hos europeiske helsemyndigheter.

Les også
Ebolasmittet kvinne takknemlig for behandlingen
Les også
Vest-Afrika betaler skyhøyt for ebolaepidemien
Les også
Ektemannen til spansk ebolapasient i karantene
Les også
Statsministeren trygg på norsk ebola-beredskapFakta om ebola i Norge
Les også
Spansk sykepleier smittet med ebola i MadridFakta om ebola