Personer som har overlevd ebola, mottar nødhjelp ved en klinikk utenfor Monrovia i Liberia. Foto: James Giahyue / Reuters / NTB scanpix

Vest-Afrika betaler skyhøyt for ebolaepidemien

Ebola-epidemien vil koste den vestafrikanske regionen 212 milliarder kroner innen slutten av neste år hvis epidemien sprer seg i betydelig grad utenfor de tre verst rammede landene.

I dag er det Guinea, Liberia og Sierra Leone som er verst rammet av epidemien.

– Den enorme økonomiske kostnaden for det pågående utbruddet for de rammede landene og verden, kunne ha vært unngått med en jevn og varsom investering i en forsterkning av helsesystemene, sier Verdensbankens president Jim Yong Kim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rammer også land uten ebola

I det lille vestafrikanske landet Gambia, som har Senegal som nabo rundt hele, bortsett fra kystlinjen, er også knallhardt rammet av ebola-epidemien - uten at det er registrert et eneste smittetilfelle i landet.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) meldte i forrige uke at rundt 10 prosent av Gambias befolkning nå sulter på grunn av ebola-spredningen. Turisme bidrar sterkt til inntektene i landet og 70.000 mennesker er direkte ansatt i turistbasert virksomhet. Da rammer det hardt når charterselskaper i flere land, deriblant Ving i Norge og Sverige, har innstilt alle flyvninger til Gambia denne turistsesongen, som vanligvis starter i oktober.

Les også: Charterturer kanselleres fra Norge til Vest-Afrika

Les også
Ebolasmittet norsk kvinne får ikke ZMapp
Les også
Ektemannen til spansk ebolapasient i karantene
Les også
Kommuner med flyplass må ha egen smittevaktFakta om ebola
Les også
Spansk sykepleier smittet med ebola i MadridFakta om ebola
Les også
– Ebola kan spre seg til EuropaFakta om ebola