Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer terrorangrepet i Jerusalem tirsdag hvor minst fire israelere ble drept. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Brende ber Israel vise tilbakeholdenhet

Utenriksminister Børge Brende (H) tar skarp avstand fra Hamas' hyllest av terrorangrepet i Jerusalem. Samtidig ber han Israel gjøre sitt for å unngå at situasjonen tilspisser seg ytterligere.

– Jeg har selvsagt forståelse for at Israel tar de skritt som er nødvendig for å ivareta egen sikkerhet, men regjeringen ber samtidig om at Israel viser størst mulig tilbakeholdenhet, sier Brende til NTB.

Han frykter at konfliktnivået kan eskalere, men håper i det lengste å unngå en tredje intifada mellom Den palestinske selvstyremyndigheten og Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skremt

Utenriksministeren sier regjeringen på det skarpeste tar avstand ifra Hamas' uttalelser i forbindelse med terrorangrepet mot en synagoge i Har Nof i Vest-Jerusalem tirsdag morgen.

Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) hevder å stå bak angrepet, som skjedde i et ultraortodoks nabolag, men så vel Hamas som Islamsk hellig krig hyller angrepet som skal ha blitt utført av to fettere i 20-årene fra Øst-Jerusalem.

– Det er skremmende uttalelser som Hamas kommer med, sier Brende.

Angrepet fant sted under morgenbønnen tirsdag. Minst fire israelere ble drept og seks såret, og også de antatte gjerningsmennene ble drept.

– Regjeringen er rystet over terrorangrepet og fordømmer det på det sterkeste. At man opplever sånt i en synagoge skaper redsel og usikkerhet i det israelske samfunnet, sier Brende.

Sint Lieberman

Brende ringte tirsdag morgen sin israelske kollega Avigdor Lieberman for å uttrykke den norske regjeringens medfølelse med ofrene, pårørende og etterlatte.

– Han var opprørt og sint over angrepene mot synagogen, noe jeg har full forståelse for. Samtidig understreket jeg at alle parter nå må vise tilbakeholdenhet. Det er helt avgjørende at man nå finner en fredsløsning, sier Brende.

Utenrikspolitisk talsperson Kristian Norheim i regjeringspartiet Frp mener veien til en fredsløsning er nødt til å gå utenom Hamas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hamas er og forblir en ren terrororganisasjon og det vil aldri bli fred i Midtøsten før disse islamistene er avvæpnet og uskadeliggjort, framholder han på sine Facebook-sider.

Les også
– En farlig situasjon i Jerusalem
Les også
Abbas fordømmer synagoge-angrep
Les også
Brende fordømmer terrorangrep i Jerusalem
Les også
Kerry: Angrepet i Jerusalem var ren terror
Les også
Netanyahu: – Vi skal gjengjelde angrepet