MISJON: Siden misjonstanken er en integrert del av Guds hensikt – både i fortid, nåtid og fremtid – forstår vi noe om hvor viktig misjon er for Gud. Og dette sier dermed noe våre prioriteringer, som hans lokale og globale kirke, skriver Andreas Nordli. Bildet er fra UiOs Gofest i 2016.

Så viktig er misjon for Gud

Det går noen røde tråder gjennom hele Bibelen. Den tydeligste viser oss Guds evige frelsesplan for alle mennesker fra alle folkeslag.

Allerede i historien om Abraham, ser vi konturene av Guds evige hensikt; Gud utvelger seg nemlig Abraham for å velsigne ham – ikke for at Abraham skal beholde velsignelsen selv – men fordi alle jordens familier skal erfare Guds velsignelser. (1 Mos 12,3) Dermed legges et viktig premiss for hele Det gamle testamentets fortelling; jødefolket ble til for at verdens folkeslag skal kjenne Gud.

Overfor Moses fortsetter Gud å formidle den samme hensikten; Gud ville at Israel skulle være «globale prester». Hensikten var at de andre folkeslagene skulle bli kjent med Gud gjennom Israel. (2 Mos 19,5-6).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette uttrykkes for eksempel da Salomo mange hundre år senere innvier templet i Jerusalem, stedet hvor Guds nærvær manifesteres på jorden. I sin innvielsesbønn ber Salomo om at mennesker fra alle folkeslag skal komme til templet for å lære Gud å kjenne (2 Krøn 6,32-33).

Det samme ser vi tydelig hos flere av profetene. For eksempel sier Habakkuk at kunnskapen om Herrens herlighet skal fylle jorden slik vannet dekker havbunnen (Hab 2,14). Også profetiene om den kommende Messias forteller at han skal ha et globalt virke; Messias skal ikke bare være Israels konge, hans frelse skal gå til jordens ender (Jes 49,6).

Når Jesus begynner sin tjeneste, fortsetter han å formidle Guds evige hensikt. Det er for eksempel tydelig i hans møte med den samaritanske kvinnen og de andre fra Sykar (Joh 4,35).

Det kommer også tydelig frem da han renser templet; templet skal nemlig være et bønnehus for alle jordens folkeslag – ikke bare for jødene (Mark 11,17). Og da Kristus selv profeterer om sin død på korset, sier han at effekten skal være at «skal jeg dra alle til meg» (Joh 12,32).

Når så misjonsbefalingen gis i Matteus 28,18-20, finnes det en større fortelling fra Det gamle testamentet og eksempler fra Jesu liv som gir rammeverk til Jesu befaling om å gjøre alle folkeslag til disipler. Slik blir ikke misjonsbefalingen løsrevet fra den store bibelske fortellingen, den kommer som en naturlig oppfølging – som et neste steg i åpenbaringen av Guds evige hensikt.

Å lese misjonsbefalingen i lys av Bibelens store fortelling, viser oss dermed hvor viktig misjon er for Gud.

Misjonsbefalingen kan også leses i lys av fremtidsbildene som Bibelen tegner, og da særlig fremtidsbildene vi finner i Johannes Åpenbaring. Det tydeligste finnes i et av synene som Johannes fikk av himmelen. I denne visjonen forteller Johannes om en menneskemengde som er for stor til å kunne telles.

Når Johannes likevel skal gjøre et forsøk på å beskrive menneskeskaren, forteller han at den består av representanter fra alle folkeslag, språk, nasjoner og stammer (Åp 7,9). Vi kan med andre ord forstå at menneskene skal beholde sin etniske identitet i himmelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For at Johannes’ fremtidsvisjon skal bli realitet, må evangeliet nødvendigvis formidles til mennesker fra alle folkeslag. Jesus sa selv, på direkte spørsmål om tidspunktet om sin egen hjemkomst, at evangeliet om Guds rike skal først skal bli offentlig proklamert over hele jorden, som et vitnesbyrd for alle etniske folkegrupper (Matt 24,14), før vår tidsalder er over. Slik knytter Jesus sin egen gjenkomst direkte til misjonsbefalingen.

Misjonsbefalingen bør leses, både i lys av den store fortellingen i Det gamle testamentet, men også i et eskatologisk lys. Slik løsrives ikke misjonsbefalingen fra Guds evige hensikt.

Siden misjonstanken er en integrert del av Guds hensikt – både i fortid, nåtid og fremtid – forstår vi noe om hvor viktig misjon er for Gud. Og dette sier dermed noe våre prioriteringer, som hans lokale og globale kirke.

Les også
Misjonens nødvendighet
Les også
Er miljøvern misjon?
Les også
Jo, misjonær er et bibelsk begrep