TAKKER: Øystein Johnson (t.v.) takker og beklager til NRKs Espen Aas (t.h.).

Replikk til Espen Aas

Takk til Espen Aas som tok bryet med å svare. Det gleder meg å høre at han har lest NT flere ganger. For troen kommer av forkynnelsen (Rom 10,17).

Og det gleder meg hver gang han tar inn konservative kristne, som i Dagsnytt18, 23.10.2023.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der representerte Espen Ottosen den siden da Aas refererte Oslo-biskop Kari Veitebergs (som også var der) uttalelse at det ikke ga mening å tro på Bibelen, men bare på Gud. Og ga Ottosen anledning til å svare: Skal man tro på den kristne Gud, må man også si noe om hvordan den kristne Gud er. Det har vi fra Bibelen.

Jeg beklager at jeg misforsto hanegal-konteksten, og dermed kan forstås som jeg ikke tok Aas i beste mening som jeg selv etterspurte. Jeg likte den oppklaringen at han «aldri (ville) komme med noen personkarakteristikker av denne typen»! Og en sak kan sees fra flere sider.

Grunnen til at jeg ikke så Aas’ poeng, var at jeg ikke oppfattet at dette dreide seg om vingling, men som jeg refererte VG-redaktøren på: «Jeg tror ikke dette har vært planlagt. Jeg tror Ulsteins plan var å trekke seg ut av KrF og toppolitikken. Men så har ting blitt veldig annerledes enn det de så for seg, rett og slett.»

Det matcher absolutt mitt sannhetsbilde av saken. Det må være lov å trekke nye konklusjoner etter som veier åpnes eller lukkes. Også for toppolitikere.

Når det gjelder England-dronningens begravelse, mener jeg fremdeles at gudstjenesten derfra hadde rett fokus, og at det viktigste som kunne sies som henne, var «Gå videre på din reise fra denne verden, o kristne sjel, i Gud, den allmektiges navn som skapte deg, i Jesu Kristi navn, som led for deg, og i Den Hellige Ånds navn som styrket deg».

Om vi vil vite noe om dronning Elisabeth for øvrig, finnes det vel tonn av papir og millioner av nettsider, der vi både har lest om og kan se og høre henne.

Så jeg står ved, og som jeg skrev til NRK like etterpå: «Dette [selve formidlingen av at det var en kristen begravelse] greide dessverre ikke Espen Aas – fordi ingen er i nærheten av objektiv, heller ikke en som man kunne tenke i sin profesjon nettopp ville prøve å få til det – å få fram.

Kanskje det var feil mann som til dels dekket og oppsummerte denne ualminnelige kristne høytidsdag i Westminster Abbey som del av Det britiske samveldes historie for den norske befolkningen denne gangen? Ytringsredaksjonen i NRK fant ikke plass til innlegget den gangen, 20.9.2022.