AMBROSIUS: Kirken ble ikke underlagt staten. For eksempel ble keiseren selv ydmyket av biskop Ambrosius og måtte be om tilgivelse for sine blodsutgytelser, skriver innsenderen.
Adobe Stock
Om å lære av de første kristne
Dan Odfjell (Dagen 26.4.) vil at vi skal lære av de første kristne. Det støtter jeg. Men i sin iver etter å fremheve disse som våre forbilder tegner han et for negativt bilde av de neste generasjonene kristne.
Odfjell anbefaler boken «La de første kristne komme til orde». Bokens historie stopper visstnok ved år 199. Men selv om det er mye å lære av denne hundreårige kirkehistorien, var det langt fra rosenrødt den gangen heller.
Strid om teologi og sann kristendom har det alltid vært, noe vi ser av Paulus’ brever. Også tidlige forfattere som Tertullian, Ireneus, Ignatius og Polykarp advarte mot falske lærere. Så vi finner ikke en «ren» tid da alle var enige om den apostoliske læren, heller ikke i årene før 200.
Det Odfjell kaller «originalkristendommen», er de som fulgte opp Jesu og apostlenes lære og liv. Men mange sentrale læresetninger, som alle kirker holder seg til i dag, kom faktisk senere. Det viste seg at det var behov for å formulere mer presist det Jesus og apostlene hadde lært.