Når den man elsker slår

Vi trenger å ha øyne og øre åpne slik at vi kan fange opp og gi hjelp til dem som er ofre for vold.

Ter­ror­fare og ran gir store opp­slag i medie­ne, dyp be­kym­ring i fol­ket og sterkt press på po­li­ti­ke­re om å hand­le. Den mest ut­bred­te typen vold får at­skil­lig mind­re opp­merk­som­het. For mange men­nes­ker er det nem­lig far­ligst å være hjem­me.

Denne uken mar­ker­te FN sin år­li­ge dag for av­skaf­fel­se av vold mot kvin­ner. Dette er et mas­sivt glo­balt pro­blem. Syv av ti kvin­ner ver­den over vil i løpet av livet opp­le­ve vold. Over 600 mil­lio­ner kvin­ner bor i land der vold i hjem­met ikke er for­budt. Men­neske­han­del er én del av dette dyst­re bil­det. Vold­tek­ter brukt som våpen i krig, slik det blant annet skjer i Kongo, er et annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi må li­ke­vel ikke lure oss selv til å tro at vold mot kvin­ner er noe som helst skjer i land langt borte. 63 nors­ke kvin­ner er drept av nå­væ­ren­de eller tid­li­ge­re part­ner de siste ti årene, iføl­ge Jus­tis­de­par­te­men­tet. Mel­lom 20 og 30 pro­sent av dra­pe­ne som begås i Norge er slike part­ner­drap.

Disse dra­pe­ne er den syn­li­ge top­pen av et mas­sivt is­fjell. Pro­ble­met med vold i nære re­la­sjo­ner er at den er vans­ke­lig å få øye på. Kunn­ska­pen om om­fan­get er li­ke­vel øken­de. Un­der­sø­kel­ser tyder på at mel­lom 75.000 og 150.000 per­soner i Norge årlig ut­set­tes for vold av sine nær­mes­te. Til sam­men­lig­ning blir det an­meldt rundt 1000 ran i året her til lands.

Dette viser hvil­ket mas­sivt sam­funns­pro­blem dette er. Det er snakk om al­vor­lig kri­mi­na­li­tet, brudd på grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­he­ter, og ikke minst et stort folke­helse­pro­blem. Og det er dyrt: Fa­mi­lie­vold kos­ter sam­fun­net seks mil­li­ar­der i året.

Tu­se­ner av nord­menn lever i frykt der de skul­le vært aller tryg­gest: Sam­men med sine nær­mes­te. Det hand­ler blant annet om menn som går løs på koner og kjæ­res­ter, om for­eld­re som slår sine barn, og om nære slekt­nin­gers over­grep mot eldre.

Tall fra Sta­tis­tisk sen­tral­byrå viser at det er kvin­ner som er mest ut­satt for vold i nære re­la­sjo­ner, og som ut­set­tes for de mest al­vor­li­ge for­me­ne for vold og over­grep.

Vi vil an­er­kjen­ne både den for­ri­ge og den nå­væ­ren­de re­gje­rin­gen for at de tar dette sam­funns­pro­ble­met på alvor. Re­gje­rin­gen Stol­ten­berg la i mars frem stor­tings­mel­din­gen «Fore­byg­ging og be­kjem­pel­se av vold i nære re­la­sjo­ner». Denne ble fulgt opp av en hand­lings­plan om samme tema i au­gust. I går lan­ser­te nå­væ­ren­de re­gje­ring en elek­tro­nisk vei­le­der til hjelp for kom­mu­ne­ne.

Det er godt at det of­fent­li­ge tar tak, men det fri­tar oss ikke for an­svar som na­bo­er, kol­le­ga­er og med­men­nes­ker. I krist­ne sam­men­hen­ger har det vært et be­ty­de­lig fokus de siste ti­åre­ne på å styr­ke fa­mi­li­en og ek­te­ska­pet. Det er li­ke­vel sjel­den vi hører noen tale om vold in­nen­for hu­sets fire veg­ger.

Det er ingen grunn til å tro at det ikke skjer hos oss. Der­for tren­ger vi å bli oss pro­ble­met be­visst. Vi tren­ger å ha øyne og øre åpne slik at vi kan fange opp og gi hjelp til dem som er ofre for vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det kan være grunn til å spør­re om man tid­li­ge­re, på grunn av øns­ket om å holde fa­mi­lie­ne sam­men, har lagt eks­tra stein til byr­den for kvin­ner som ble ut­satt for vold, ved å be dem tåle og holde ut. Hvis man sva­rer ja på dette spørs­må­let, er det på tide å endre stra­te­gi. Vi tren­ger le­de­re som har rygg­rad til å kon­fron­te­re og an­svar­lig­gjø­re dem som slår.

Les også
- Nøkkelen er å alltid være enig med kona
Les også
Steining kan bli tillatt i Afghanistan