LATTER: John (102) og Ann (98) Betar ler hjertelig sammen i sofaen i Fairfield, Nonnecticut i USA. (Foto: Michelle Mcloughlin / Reuters / NTB Scanpix)

- Nøkkelen er å alltid være enig med kona

En novemberkveld i 1932 rømte Ann og John fra hennes far som ville gifte datteren bort til en 20 år eldre mann. I går feiret de sin 81. bryllupsdag.

I dag er Ann 98 og John 102 år og blir fei­ret av en stor fa­mi­lie. Den mørke kvel­den i 1932 var det lite fest å spore.

- Alle var hop­pen­de gale og min kones onkel trøs­tet min svi­ger­far med at det var in­gen­ting å be­kym­re seg for, for gif­ter­må­let ville ikke vare, klukk­ler John Betar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mer feil går det neppe an å ta.

Paret kunne man­dag feire sin 81. bryl­lups­dag og er ut­nevnt til 2013s «lengst­gif­te par» i Ame­ri­ka av World­wi­de Mar­ri­ge En­coun­ter, en kris­ten grup­pe­ring som tre år på rad har hed­ret USAs lengst gifte par, ba­sert på inn­send­te no­mi­na­sjo­ner.

Rømte

Årets par hadde en dra­ma­tisk bryl­lups­rei­se da de tid­lig på tretti­tal­let rømte fra sitt sy­ris­ke nabo­lag i Brig­de­port, Con­nec­ti­cut, for å kjøre så raskt de kunne til New York for å unn­slip­pe en sint far. John Betar kjø­rer frem­de­les bil «selv om det ikke er like fort som dagen vi gif­tet oss», for­tel­ler han til ny­hets­by­rå­et Reu­ters.

Ann for­tel­ler at hun ikke hadde noe annet valg enn å rømme, for faren var be­stemt på å gifte henne bort til en mye eldre mann, og hun var bare 17.

- John var ikke nabo­gut­ten, men gut­ten over gata som jeg els­ket. Han var 21 og plei­de å kjøre meg til sko­len i sin Forst Roads­ter, for­tel­ler hun.

- Det var der­for hun gif­tet seg med meg. Hun els­ket den bilen, flei­per John Betar, mens han hol­der sin kones hånd i so­fa­en.

De gif­tet seg i den store de­pre­sjo­nen på tretti­tal­let, hadde vært gift i over tret­ti år da pre­si­dent John F. Ken­ne­dy ble skutt og i 60 år da den kalde kri­gen tok slutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har vært sam­men om å se ver­den for­and­re seg, sier John.

- Kjær­lig­het og for­stå­el­se

Selv har han opp­skrif­ten på et langt ek­te­skap.

- Nøk­ke­len er å all­tid være enig med kona, sier John.

Kona på sin side mener at de ikke har noen sje­fer i ek­te­ska­pet, men har et ty­de­lig råd: Ikke bær nag til hver­and­re.

- Man kjen­ner sine for­plik­tel­ser og prø­ver å leve etter dem og for­stå hver­and­re. Hvis du ikke bærer nag, kan du møte alle ut­ford­rin­ger, sier Ann.

De to opp­le­ver at de er vel­sig­net med et godt sam­liv.

- Vi er så hel­di­ge. Vi er så vel­sig­net, sa John i et stør­re in­ter­vju med ABC News i for­bin­del­se med fei­rin­gen av 80 års bryl­lups­dag i fjor. Den ble fei­ret i or­to­dok­se st. Nicholas Antiochi­an Ortho­dox Church i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi er vel­dig hel­di­ge. Det kan bli sagt om og om igjen, sa Ann.

- Det er ube­tin­get kjær­lig­het og for­stå­el­se. Vi har hatt det. Vi anser det som en vel­sig­nel­se, sier hun.

Mis­tet to barn

Livet har ikke all­tid vært en­kelt for paret, som fikk fem barn. De siste fem­ten årene har de mis­tet sin ene dat­ter og sin enes­te sønn i kreft.

- Uan­sett hvor mange barn du har eller hvor gamle de er, er dette det ver­ste man kan opp­le­ve som for­eld­re, sier Ann Betar.

- Men vår elds­te dat­ter er 80 år gam­mel.

Paret har 14 barne­barn og 16 olde­barn og bor nå på Long Is­land Sound, noen få kilo­me­ter unna Bridge­port hvor de har bodd i siden 1964.

PS: 80 års ekteskap kalles platinabryllup. Her er listen over hva de ulilke merkedagene kalles.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Godt nytt for familievernet
Les også
Miss World: - Sex er for ekteskapet