For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

Debatt

MENNESKELIG LAST: Etter at slaveskipet DS «Donau» hadde plukket opp sin «last» i Oslo 26. november 1942, seilte det til Stettin, skriver Jørn Kr. Jørgensen. Her er D/S «Donau», sannsynligvis fra før krigen, siden skipet ikke har kamuflasjemaling.

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ut Oslofjorden om bord på det tyske skipet DS «Donau», på vei mot den sikre død. Noen få av dem reddet livet takket være sin kunnskap om musikk.

Publisert Sist oppdatert

Mens de fleste gikk rett i gasskamrene etter den selsomme utvelgelsesprosessen på jernbaneperrongen i konsentrasjonsleiren, ble flere norske jøder beordret til å spille i orkestrene i Auschwitz-Birkenau og Buna-leirene i det tyskokkuperte Polen under andre verdenskrig. Det reddet livet til mange. De skjønte fort at jo bedre og stødigere de spilte, jo lenger ville de overleve. Nektet de å spille, var det ensbetydende med døden i gasskamrene og tilintetgjørelse i krematorieovnene.

Orkestrene og musikken i de nevnte leirene er tema for boken «Jeg kan høre en melodi». Her fortelles historien om både norske og utenlandske jøder som spilte i orkestrene.

Etter at slaveskipet DS «Donau» hadde plukket opp sin «last» i Oslo den 26. november 1942, seilte det til Stettin. Herfra ble de norske jødene fraktet videre med tog til Auschwitz.

Powered by Labrador CMS