Mulla Krekar i TV-intervju med NRK. Her snakker han kom en kurder som brente Koranen, og som Krekar er dømt for å ha truet.

Krekars sanne ansikt

Mulla Krekar-intervjuet er et journalistisk skup.

Vebjørn Selbekk

Det er et synspunkt vi er helt uenige i. Vi mener at mulla Krekar-intervjuet heller bør betraktes som et journalistisk skup. Norske pressefolk har i årevis prøvd å få en av Norges mest myteomspunne ekstremister i tale. Men mullaen har avvist alle intervjuforespørsler.

Det er vel stort sett bare predikant og forfatter Britt Kvaran som har sluppet inn hos Krekar med blokk og penn de siste årene, et møte Dagen omtalte og dokumenterte tidligere i år. Men så klarte altså Anders Magnus det vi andre ikke har oppnådd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi konstaterer at de kritiske stemmene mot gjennomføringen av intervjuet så å si utelukkende kommer fra ikke-journalistisk hold. Det er ikke så overraskende. De fleste redaktører og pressefolk skulle ønske at det var vi selv som kunne publisere dette høyinteressante journalistiske produktet.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Krekar-intervjuet er viktig av flere grunner. Ikke minst fordi det avslører mullaens sanne ansikt på en mer direkte og usminket måte enn kanskje noen gang tidligere.

Hans advokat, Brynjar Meling, har de siste årene prøvd å tegne et alternativt bilde av personen Krekar. Mullaen er forsøkt fremstilt som en slags eksentrisk bestefar med langt skjegg og litt originale religiøse meninger.

Denne iscenesettelsen var for eksempel helt tydelig da mullaen slapp ut av Kongsvinger fengsel for en måned siden.

Utenfor fengselsportene ble det kjørt fullt Krekar-show. En vekselvis smilende og bedende mulla ville ikke gi noe intervju til pressen utover en kort kommentar om at norske fengselsforhold ligner på Nord-Korea. Men til fotografene viste han stolt frem et teppe han hadde laget som gave til betjentene ved fengselets avdeling A. Altså de samme personene som er ansvarlig for den praktiske gjennomføringen av de nord-koreanske soningsforholdene.

Se video: Krekar ute av fengsel

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kan en slik mann virkelig være farlig?

Er han ikke egentlig bare en relativt harmløs og noe forvirret skikkelse med sære trosoppfatninger?

En muslimsk lærd som storsamfunnet gang på gang overreagerer mot? Det er slik Brynjar Meling gjerne vil at vi skal tolke mullaen.

Advokaten selv visste ikke at hans klient var intervjuet før NRK gjorde ham oppmerksom på det. Og det var ikke vanskelig å se fortvilelsen i ansiktet han gjennom de mange medieopptredende i timene og dagene etterpå.

Ett eneste intervju hadde lagt hele advokatens opplegg i grus.

For i intervjuet avsløres skjønnmalingen av mullaen fullstendig. Fernissen av godmodighet er plutselig borte. Og så fremstår mullaen igjen som det han er og hele tiden har vært: En terrorist og en fare for rikets sikkerhet. En voldsmann som skremmer tegnere med drap og utslettelse. Som vil møte krenkelser av sin religion med bomber og våpen. Som hyller massemorderne fra Paris. Og som enda en gang truer en navngitt norsk kurder.

Intervjuet til Anders Magnus er bakgrunnen for at politiet torsdag kveld igjen pågrep mulla Krekar.

Det var ikke overraskende. Flere av uttalelsene må åpenbart være straffbare. Og det er samtidig viktig at Krekar frarøves muligheten til å påvirke i radikaliseringsprosessen av unge muslimer. Når han uttaler slike ting på TV, hva kan han da tenkes å si mann-til-mann i leiligheten sin på Tøyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er bak lås og slå Mulla Krekar hører hjemme. Helst i Kurdistan. Men går ikke det, så får det bli her i Norge.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Mulla Krekar settes i varetekt
Les også
Politiet mener mulla Krekar har utlovet «blodpenger»
Les også
Krekar sier han er villig til å bli stilt for retten i Irak
Les også
Kritikk mot NRKs Krekar-intervju
Les også
Justisminister Anundsen: – Bra at Krekar ytrer seg