SKREMMENDE TANKE: Vi kan bare grøsse ved tanken på hva som kunne skjedd hvis Jan Hanvold hadde fulgt samme linje som helbredelsesevangelist Svein-Magne Pedersen. Han fremstår i dagens situasjon som en av de mest vulgære vaksinemotstanderne i Norge, skriver Dagens sjefredaktør. Foto: Dagen-arkiv

Korona-skryt til Hanvold

Vaksinemotstandere som Svein-Magne Pedersen bør lytte til den sunne korona-fornuften som nå kommer fra Jan Hanvold.

Ingen bør undervurdere den påvirkningen omstridte Jan Hanvold og hans TV Visjon Norge har på deler av Kristen-Norge. De nesten 100 millionene TV-selskapet hans omsetter årlig, gjør ham per definisjon til en av de mest innflytelsesrike mediepersonene i norsk kristenhet.

I tillegg har han en mye mer dedikert tilhengerskare enn det som er vanlig for en leder av en TV-stasjon. De følger ham i tykt og tynt og rykker gjerne ut til følelsesladet og høylydt forsvar hvis de synes han blir urettferdig behandlet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Et tvilende ja til koronapass

Her i Dagen har vi gjentatte ganger fått erfare det etter reportasjer eller lederartikler der Hanvold er innblandet. For oss er det en selvfølge at mennesker i maktposisjoner må tåle kritisk journalistikk angående den virksomheten de bedriver. Det vil vi selvfølgelig fortsette med.

Men det er også viktig å gi skryt når vi mener Jan Hanvold gjør noe som fortjener honnør. Og nå føler vi behov for å rose TV-gründeren for den viktige rollen han etter hvert spiller når det gjelder å bekjempe konspirasjonstenkning og vaksineskepsis rundt korona i kristne miljøer.

Det er ingen tvil om at TV Visjon Norge kom veldig skjevt ut i den innledende fasen av pandemien. Samtidig med at koronaviruset spredte seg og myndighetene advarte mot håndhilsing og annen sosial kontakt, så vakte to programmer på Hanvolds kanal negativ nasjonal oppmerksomhet.

I en Studio Direkte-sending bare fire dager etter nedstengningen håndhilste han på gjesten, predikant Daniel Haddal, mens han uttalte «Vi får ta hverandre i handa, vi da, vi som ikke tror på koronavirus – vi tror på at vi blir smittet av Den Hellige Ånd, halleluja, amen, takk og lov og pris».

Hanvold forsvarte seg etterpå med at uttalelsen var ment som en spøk.

Den andre korona-blemmen var det uansett ikke mulig å smile av. For det som skjedde da den amerikanske predikanten Dionny Baez under en sending samlet inn penger til kanalen, er det vanskelig å unnskylde. Baez bad om gaver på kr 2020,- til TV Visjon Norge og mente en slik donasjon kunne beskytte barn mot å bli smittet av viruset.

TV Visjon Norges webshop fikk kort tid senere også en bot på kr 250.000 for å ha solgt et kosttilskudd med påstått «virushemmende virkning». Forbrukertilsynet konkluderte med at markedsføringen «utnytter befolkningens frykt for å bli smittet av koronaviruset».

Med et sånt utgangspunkt er det desto gledeligere å se hvordan Jan Hanvolds korona-kommunikasjon senere har kommet inn i et langt mer positivt og ansvarlig spor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den siste tiden har Hanvold blitt en sterk talsmann for å ta vaksinen. I et innlegg på Facebook-siden sin opplyser han at han har tatt mottatt to vaksinedoser og nå snart skal ta den tredje.

Hanvold advarer også mot de mange konspirasjonsteoriene angående korona som sirkulerer, ikke minst i kristne kretser. – Alle disse idiotiske konspirasjonsteoriene om vaksinen som folk driver og sprer på nettet, er hinsides all fornuft, skriver han.

Hanvold viser til saken om den amerikanske TV-evangelisten og vaksineskeptikeren Marcus Lamb, som også Dagen har omtalt. Lamb døde nylig av korona etter å ha nektet å ta vaksinen fordi han mente Gud beskyttet ham mot sykdommen.

– Om jeg hadde hørt på mange venner og kjente i USA, så kunne jeg også vært død nå. Jeg takker Herren for at jeg ikke har lyttet til deres dumskap, skriver TV Visjon Norge-sjefen.

Så kan man kanskje innvende at det skulle da bare mangle om Hanvold ikke tok avstand fra denne typen ekstremt tankegods. Det kan man muligens si, men la oss da for et øyeblikk tenke over hva som kunne ha blitt konsekvensen dersom TV Visjon Norge ikke hadde advart mot konspirasjonsteoriene, men heller omfavnet dem, slik for eksempel nå avdøde Marcus Lambs kanal Daystar Television Network gjorde i USA. Skadevirkningene kunne blitt betydelige, ikke minst på grunn av den tidligere nevnte høye tilliten Hanvold har blant sine mest trofaste seere.

Vi kan bare grøsse ved tanken på hva som kunne skjedd hvis Jan Hanvold hadde fulgt samme linje som en annen sentral aktør i denne delen av Kristen-Norge, helbredelsesevangelist Svein-Magne Pedersen. Han fremstår i dagens situasjon som en av de mest vulgære vaksinemotstanderne i Norge.

Svein-Magne Pedersen fremstår i dagens situasjon som en av de mest vulgære vaksinemotstanderne i Norge.

På sosiale medier fortsetter Pedersen ufortrødent sitt korstog for å advare folk mot å ta imot det potensielt livreddende sprøytestikket. Han skriver at «sprøytepolitikken er en åndsmakt som holder verden i et jerngrep» og at de som har tatt vaksinen «er blitt lurt av fienden». Han betegner vaksinen som «bio-våpenet» og oppfordrer folk til å «ikke la deg fylle med gift som vil gjøre deg syk og det som verre er.» Og disse eksemplene er altså kun hentet fra Pedersens skriverier på Facebook i løpet av den siste snaue uken.

Vi tviler på at Svein-Magne Pedersen vil høre på Dagen. Men kanskje han kunne lyttet til Jan Hanvold? Det er i i hvert fall vårt råd i denne saken.