KORRUPSJON: Som begrunnelse for tilkallelsen av utlendinger har president Petro Porosjenko (bildet) trukket frem behovet for å bekjempe korrupsjon. Det sier i så fall mye om dagens Ukraina, skriver Bjørn Nistad. På bildet er president Porosjenko sammen med Norges statsminister Erna Solberg.

Kom og styr oss

«Vår jord er stor og rik, men det er ingen orden hos oss. Kom og styr og hersk over oss.» Dette skal slaviske stammer ha sagt da de i 862, ifølge Beretning om svunne tider, kalte til seg vikinger til å herske over seg.

Dette såkalte innkallelsessagnet om hvordan den første østslaviske statsdannelsen, Kievriket, ble til kunne like gjerne ha vært en kommentar til den siste regjeringsdannelsen i Ukraina.

I Arsenij Jatsenjuks vestorienterte samlingsregjering, som nylig ble innsatt, er tre av ministrene utlendinger. Finansministeren, Natalie Ann Jaresko, var inntil hun tiltrådte ministerposten amerikansk statsborger og har tjenestegjort som avdelingssjef ved USAs ambassade i Kiev.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ministeren for økonomisk utvikling og handel, Aivaras Abromavicius, er litauer og deleier i det stockholmsbaserte finansieringsselskapet East Capital. Helseministeren, Aleksandr Kvitasjvili, er georgier og har vært helseminister også i hjemlandet.

At utlendinger på denne måten tildeles de høyeste embetene i en stat er oppsiktsvekkende. De fleste stater har lover om at ikke bare ministerposter, men også høyere stillinger i statsadministrasjonen ikke kan innehas av utlendinger, at toppembetsmenn ikke kan ha eiendom i utlandet og lignende.

Ikke mindre oppsiktsvekkende er tildelingen av ministerposter til utlendinger når den skjer i en stat der den herskende politiske eliten består av erklærte nasjonalister som bruker enhver anledning til å demonstrere sin patriotisme – som for eksempel ved å bytte ut den angivelig russiske og derfor unasjonale julenissen, Fader Frost, med en vestlig julenisse.

Som begrunnelse for tilkallelsen av utlendinger har president Petro Porosjenko trukket frem behovet for å bekjempe korrupsjon. Det sier i så fall mye om dagens Ukraina. Dersom det i et land med 48 millioner innbyggere og flere titalls universiteter ikke er mulig å finne nok kvalifiserte og ukorrupte mennesker til å besette et titalls ministerposter, må landet være gjennomkorrupt. Trolig er en viktig grunn til tildelingen av nøkkelministerier til utlendinger et ønske om at disse overfor omverdenen skal fungere som garantister for at Ukraina styres etter rettsstatlige og markedsøkonomiske prinsipper – for derved å tiltrekke seg utenlandske investeringer. Hvorvidt innsettelsen av utenlandske «revisorer» vil ha en slik effekt gjenstår å se.

Det gjenstår også å se hvordan tildelingen av ministerstillinger til utlendinger, og de planlagte ansettelsene av utlendinger til å besette toppstillinger i byråkratiet, vil bli mottatt av befolkningen. Dagens makthavere i Ukraina har annonsert at de vil si opp hundretusener av offentlig ansatte, kutte offentlig ansattes lønninger og redusere de sosiale ytelsene. I en slik situasjon er det nærliggende å tro at avsløringer av hvordan utenlandske innehavere av toppstillinger håver inn millionlønninger vil provosere mange. Og populister som vil vite å utnytte en folkelig misnøye, er det mer enn nok av i Ukraina.

Les også
Stoltenberg legger bånd på taletrengte ministre
Les også
Forbes: Putin er verdens mektigste
Les også
Ikke juleamnesti til kirkeasylanter
Les også
Kjemper mot Putin med loven i håndAgora
Les også
Med meningers mot