Jens Stoltenberg ønsker tirsdag velkommen til sitt første ministermøte i NATO. Han innfører taletid på maks tre minutter når utenriksministrene skal holde innleggene sine. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB scanpix

Stoltenberg legger bånd på taletrengte ministre

Når Jens Stoltenberg tirsdag leder sitt første ministermøte i NATO, setter han på en stor klokke på gulvet og innfører streng taletid for utenriksministrene.

– Det er et ønske å om å få til mer samtale, mer spontan debatt, sier Stoltenberg til NTB.

Tre minutter får hver minister når Stoltenberg tar den første runden rundt bordet som generalsekretær tirsdag. Han starter en stor klokke midt på gulvet for å sørge for at taletrengte politikere holder tiden på innleggene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Normalt snakker ministrene både lenge og vel når de får ordet på ministermøtene i NATO. Og dermed har man gjerne bare rukket én innleggsrunde når møtet er veis ende, og ingen reell diskusjon. Slik vil ikke Stoltenberg ha det når alt fra Russlands aggresjon mot Ukraina til den nye operasjonen i Afghanistan skal opp til debatt blant 28 medlemsland.

Første ministermøte

Jens Stoltenberg ønsker tirsdag velkommen til sitt første ministermøte i NATO. Han innfører taletid på maks tre minutter når utenriksministrene skal holde innleggene sine. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB scanpix

Børge Brende og de andre utenriksministrene skal også diskutere veien videre for NATOs nye beredskapsplan. Den innebærer å stable på beina en ny hurtigstyrke, som skal kunne rykke ut på rundt en uke.

Det er en krevende jobb i et NATO som har bygget ned siden avslutningen på den kalde krigen, og det er ventet at utenriksministrene skal vedta en overgangsløsning på tirsdagens møte.

Det betyr at Telemark bataljon, som skal stå i beredskap i NATO neste år, blir en del av en overgangsstyrke som skal kutte vesentlig ned på reaksjonstiden.

Tidspress

En dagsorden som vanligvis ville vært gjennomført over to dager, er denne gangen blitt presset inn på én ettersom USA, Norge og de andre landene i koalisjonen mot ekstremistene i IS skal møtes i NATOs hovedkvarter onsdag.

Da passer det kanskje godt med ny taletid. Det var tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen som plasserte klokken i NATOs møterom, men da var det de 28 ambassadørene som ble tvunget til å fatte seg i korthet.

Russland destabiliserer fortsatt Ukraina, mener NATO-sjef Jens Stoltenberg. Arkivfoto: Omar Sobhani / Reuters / NTB scanpix

– Så får vi se om erfaringene fra dette møtet vil bidra til at møtene fungerer enda bedre. (©NTB)