RAFTOVINNER: – Agoras mål er å gjøre det verre for regjeringen å bevege seg vekk fra demokratiet. Vår jobb er å tråkke på bremsen, sier Raftovinner Pavel Tsjikov. FOTO: Kari Fure

Kjemper mot Putin med loven i hånd

– Russland er ikke lenger på vei mot demokrati. Putin leder nasjonen bort fra demokratiet, sier årets Raftovinner.

Pavel Tsjikov (36) er leder av Agora, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen som ble tildelt årets Raftopris. Denne helgen er han i Bergen for å motta prisen.

Tsjikov er en av mange som er bekymret over utviklingen i hjemlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi ser ennå ikke klart hvor Putin vil ta oss. Er det mot sterkere nasjonalisme? Diktatur? Et mer lukket samfunn? Et nytt jernteppe? Sovjetunionen? Nord-Korea?

– Uansett er vårt mål i Agora å gjøre det verre for regjeringen å bevege seg vekk fra demokratiet. Vår jobb er å tråkke på bremsen, sier han til Dagen.

LES OGSÅ: Raftoprisen til russisk menneskerettsorganisasjon

Fri rettshjelp

Agoras viktigste oppgave er å forsvare aktivister, bloggere, journalister og ikke-statlige organisasjoner mot myndighetenes overgrep. Organisasjonen tilbyr fri rettshjelp i de fleste av Russlands regioner.

Putins regime er blitt beryktet for å bruke loven til å kneble meningsmotstandere. Også Pavel Tsjikov og juristene hans i Agora bruker loven, men for dem er den et redskap til å kjempe mot urettferdigheten i Putins regime.

Tsjikov smiler når Dagen påpeker paradokset i at begge parter slåss med loven i hånd. Han svarer overbærende når han får spørsmål om dette ikke betyr at det tross alt er en viss respekt for loven ved russiske domstoler.

Det er nemlig ikke så enkelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Putin bruker loven til å holde seg selv og sine venner ved makten. De bruker den til å sikre seg ressurser, kontrollere folks handlingsrom og manipulere den offentlige opinionen. Og ikke minst til å kjempe mot virkelige og innbilte fiender, sier han og bruker russisk UD som eksempel:

– De påberopte seg internasjonal lov da de annekterte Krim-halvøya og invadere Øst-Ukraina. Slik brukes loven til å legitimere fullstendig illegitime handlinger.

LES OGSÅ: – Tusener av politiske fanger i Russland

Pussy Riot

Agora trådte for alvor inn på den internasjonale arenaen da de forsvarte Pussy Riot etter de kvinnelige punkernes Putin-protest i Kristi Frelseren-katedralen i Moskva. Nå er Pussy Riot-saken til behandling ved Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Tsjikov tror de vil få medhold til slutt.

Han hevder bestemt at Agora lykkes med nesten alle sakene de fører i retten. Men hva er det å lykkes? Jo, i Russland handler det gjerne om å finne gode kompromisser.

– For disse kompromissene er ofte det beste du kan oppnå, sier han.

Telefonjustis

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er nemlig ikke bare opposisjonen som er kneblet i Russland, også rettsvesenet har innskrenket handlingsfrihet. Under Sovjettiden var det vanlig at dommere fikk en telefon fra myndighetene med instruks om hvordan de skulle dømme. «Telefonjustis» kalte man dette.

– Slik er det blitt i dag også, bekrefter Tsjikov. – Faktisk er det ofte dommerne selv som tar en telefon til sine overordnede for å sjekke hva som er politisk mulig.

– Å oppnå full frifinnelse i en sak, er nesten umulig, slår han fast. – Og selv om en dommer skulle ønske å dømme i vår favør, vil han alltid være opptatt å unngå negative konsekvenser for seg selv. Hvis du gir dommeren mulighet til å balansere begge sider, da kan du vinne. I noen saker er det likevel umulig å lykkes, fordi det vil være politisk selvmord for dommeren.

Smarte strategier

I Agora har de for lengst erkjent at de må være rasende dyktige for å vinne frem i dette systemet.

– Våre folk må være uhyre fleksible, kunnskapsrike og stadig på jakt etter nye innfallsvinkler.

Han mener at han kan tillate seg å skryte såpass, siden det ikke er ham selv det gjelder, men juristene som møter i rettssalene. Selv er han leder på heltid.

– Vi må hele tiden søke smarte strategier og prøve å overraske dommeren. Forsøke å lede ham i en retning der han til slutt ikke kan annet enn være enige med oss, fortsetter han. – Og selv om vi lykkes med strategien én gang, vil det samme ikke fungere neste gang. Da må vi finne på noe nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tsjikov presiserer at det dessuten ikke er nok bare å kjenne loven. Juristene må også vite hva de kan få gjennomslag for i den enkelte regionen og hos den enkelte dommeren.

– Til nærmere Moskva og Kreml vi kommer, til tøffere blir det.

Derfor var det ikke uventet at det ble bråk da Pussy Riot sang ut sin frustrasjon i katedralen i Moskva.

– I denne kirken hadde patriarken bare to uker tidligere oppfordret de troende til å stemme på Putin under presidentvalget. Patriarken fremstilte Putin som den eneste passende kandidaten.

– Det var dette jentene reagerte på. De demonstrerte mot at kirken beveget seg langt inn i politikken. Men dette var det ingen som tok inn over seg under rettssaken. Aksjonen var ikke ment å ramme de troende eller kirken som sådan, sier Tsjikov, og forteller at Agora også har forsvart en russisk autonom kirke som ble anklaget for ekstremisme fordi de trykket artikler om religionsfrihet på nettsiden sin.

– Det er bare ett trossamfunn i Russland som ikke har problemer. Gjett hvilket? sier han og svarer selv: – Den russisk ortodokse kirke.

LES OGSÅ: Slik samlet bibelselskapet kirkene

Sak for sak

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tsjikov snakker om å bygge stein på stein. Om å bygge en mur som forsvar mot Putins press på enkeltpersoner og organisasjoner.

– Vi har som mål å øke prisen regjeringen må betale for hvert angrep. Slik håper vi å minske det fremtidige presset på folk. Vårt fokus er likevel alltid på sak for sak, sier han og siterer sitt livsmotto: «Du klarer sannsynligvis ikke å redde verden, men du kan alltid redde enkeltpersoner.»

– Dette er mitt credo. Dette tror jeg på, sier han.

Agora

Russisk menneskerettighets - organisasjon

Får Raftoprisen for 2014 i helgen

Forsvarer aktivister, bloggere, journalister og ikke-statlige organisasjoner mot myndighetenes overgrep.

Ledes av Pavel Tsjikov

Forsvarer aktivister, bloggere, journalister og ikke-statlige organisasjoner mot myndighetenes overgrep.

Les også
Den farlige mannen i Kreml
Les også
– Tusener av politiske fanger i Russland
Les også
Valget kan forverre konflikten i Ukraina
Les også
Avslutter ubåtjakten i Sverige
Les også
Propaganda splitter russere og ukrainereKrig i Ukraina