VOLD: – Den underliggende årsaken [til vold mot kvinner, journ. anm] er et syn på kvinner som mindre verdifulle enn menn. Kvinners status og rettigheter defineres tradisjonelt ut fra relasjoner til menn som bestemmer over deres liv. FOTO: Privat

«Ingen unnskyldning»

I dag, på den internasjonale menneskerettighetsdagen, avsluttes kampanjen «Ingen unnskyldning» for vold mot kvinner.

De siste 16 dagene har kirkeledere verden over rettet fokus mot seksualisert vold mot kvinner. KFUK internasjonalt, Det lutherske verdensforbund (LVF) og Kirkenes Verdensråd (KV) startet sammen en kampanje på sosiale medier 25. november, den internasjonale dagen for bekjempelse av vold mot kvinner.

Hver tredje kvinne i verden blir voldtatt eller utsatt for annen seksualisert vold i løpet av livet, i Norge er tallet hver tiende. Barn, unge jenter og voksne kvinner utsettes for grove overgrep og diskriminering – og det skjer i alle kulturer og i alle samfunnslag. Også i våre lokalsamfunn i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Når den man elsker slår

Den underliggende årsaken er et syn på kvinner som mindre verdifulle enn menn. Kvinners status og rettigheter defineres tradisjonelt ut fra relasjoner til menn som bestemmer over deres liv. I dagens verden jobber kvinner mer enn menn, men får bare 1/10 av inntekten og eier kun 1 prosent av eiendommen.

De får gå mindre på skole enn gutter, og mange forventes å avbryte utdanning og yrkeskarriere når de gifter seg. Unge jenter tvangsgiftes og påføres svangerskap lenge før kroppen er klar til det. Mange dør i barsel og i ulovlige aborter. Prostitusjon og salg av jenter er utbredt.

De mest groteske konsekvenser av synet på kvinner som mindreverdige, er abort på kvinnefostre og drap på kjærester og ektefeller. FN anslår at så mange som 200 millioner jenter mangler i verden. Voldtekt i ekteskapet og psykisk og fysisk mishandling i nære relasjoner er utbredt og i realiteten akseptert (selv om det er forbudt) i mange samfunn. FNs helseorganisasjon regner vold mot kvinner som et av verdens største helseproblemer.

Heldigvis er det mange som kjemper for kvinners likeverd og rettigheter – først og fremst kvinner selv, men også mange menn. Menneskerettighetene gir kvinner et særskilt vern, og i mange land er likestillingen kommet langt. I Norge er vi kanskje i ferd med å glemme den brutale realitet for mange av verdens kvinner.

Religioner har definert kjønnsroller og blitt brukt til å legitimere diskriminering og i ekstreme tilfeller også vold, men de har også gitt begrunnelser for respekt og likeverd mellom kjønnene. Kirkeledere i KV og LVF går nå samlet ut og sier at det finnes absolutt ingen unnskyldning for vold mot kvinner. Og det finnes ingen unnskyldning for ikke å bry seg om det. Dette handler om det grunnleggende i vår kristne tro, om menneskeverd og likeverd. Kvinner og menn må stå sammen mot kjønnsbasert vold og bygge likeverdige og trygge relasjoner.

LES OGSÅ: Over 800 samler seg i kampen mot moderne slaveri

Les også
Er du en slask?
Les også
Krisesentre bryter opplysningsplikten
Les også
Kan det komme noe godt fra Afghanistan?
Les også
En demonstrasjon av maktesløshet
Les også
Jeg, en feminist