Jan Inge Jenssen, professor ved Universitetet i Agder. Foto: Privat

I hvilken tid lever du?

Vi må ha det som vi alltid har hatt det!, skriver Jan Inge Jenssen om i denne kommentaren.

Vi må ha det som vi alltid har hatt det! Utsagnet høres ofte selv om det ikke alltid sies rett ut. Mange mennesker lever i fortida. Den gir trygghet. Andre ser hverken ut til å bry seg om sitt opphav eller om dagene som kommer. Nuet er alt som betyr noe. Atter andre er bare opptatt av hva som skal skje i tiden som kommer. Det er derfor berettiget å spørre hvordan bør en leve med hensyn til fortid, nåtid og framtid.

Les flere «i fokus»-innlegg fra Dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svært mange er i den første gruppen, men som menighetsledere møter vi hele tiden mennesker av alle disse typene. Velsignelser og gode minner gir oss mot til å møte framtida. Det er viktig å telle Guds velsignelser (Jes 63:7). Samtidig kan fortidas gode minner bidra til at vi ikke er framover lent og griper mulighetene i nåtiden. Vi klynger oss til fortida og vil helst gjenoppleve den. Nye former og uttrykk blir ikke forstått eller anerkjent. Vi mister kontakten med samtiden og av og til med våre egne barn og unge. Slik blir minner også et problem. Mange menigheter er døde på grunn av slike prosesser.

Les også Tarjei Giljes kommentar: Konservativ eller gammeldags

Vi har alle opplevd utfordringer og vonde saker i fortida. Det kan være mennesker som en satte høyt som har sagt eller gjort noe som er sårende, eller en kan sterkt mislike det en selv har gjort. Mange har et velutviklet dreneringssystem som hjelper dem til å riste av seg det vonde slik at det ikke ender i bitterhet eller selvforakt, men det er dessverre mange som ikke klarer det. En ting gjør jeg, sier Paulus. Jeg glemmer det som ligger bak.

Heldigvis har vi fått bort tanken om at det ikke er helt kristelig å ha det godt her å nå. Skaperverket er «såre godt» og vi kan nyte av dets frukter, men vi må også leve på en måte som er fornuftig med tanke på framtida. Noen er så engstelig for det som ligger foran at det ødelegger nåtiden.

Man er bekymret, eller bruker all tid til å samle eller på annen måte sikre framtida. Det er viktig å tenke langsiktig. I Guds ord står tanken om å så og høste sentralt. Mange viktige saker i livet bruker en tid på å utvikle. Som regel er det ingen heis til suksess. En må gå trappene. Men om framtiden fanger all oppmerksomhet mister en evnen til å leve nå.

Gud forstår vår situasjon og han har lovet å være med i framtida (Jer 29:11). Dessuten har han gitt oss en effektiv medisin mot å bære på fortida, og bekymre oss for framtida. Det kostet hans liv. Når vi bekjenner vår synd, så tilgir han (1.Joh 1:9).

Som Han har tilgitt oss, så skal vi også tilgi hverandre (Ef. 4:32, Matt 6:14) og siden han har tilgitt oss kan vi også tilgi oss selv. Når vi er tilgitt og har tilgitt oss selv og andre, så blir fortida lettere å bære, vi kan omfavne nåtida og framtida er i gode hender.

Les også
Konservativ eller gammeldags?
Les også
Savner fokus på integritetMFs utvikling
Les også
Hykleri i Guds rike