SKRIBENTEN: Halldis Bjerkvik Volle er redaktør i Ungdom & Medier

Fylla har aldri skylda

«Jeg skulle ønske at programmet «Fylla» var mer kontroversielt. Fulle folk er vi vant til å se. Men tør NRK å si at fyll er et samfunnsproblem i Norge?» spør Halldis Bjerkvik Volle.

I programmet «Fylla», som sendes på NRK3 onsdager, vises alkoholens virkning på ulike folk. Det første programmet inneholdt et eksperiment der promillen til mennesker med ulik størrelse ble målt. I løpet av episoden ble vi også med på en fuktig bygdefest, og fikk se hvordan forskjellige folk festet sammen på tvers av generasjonene.

Gårsdagens program så nærmere på hvordan alkohol påvirker valgene vi tar, og kameraet fulgte fire berusede personer på utelivet i hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Programlederen, Ole André Sivertsen, er forfatter av boka Bakrus - en røff guide til dagen derpå. På spørsmål om programmet kan virke som en «motivator for ungdom og deres alkoholforbruk» svarer han: - Det er ingen pekefingre i programmet, vi prøver bare å formidle info. Så må folk bruke den informasjonen slik de vil, enten det er å drikke mindre, drikke smartere eller unngå bakrus dagen derpå.

Det er positivt at NRK tar en informativ og vitenskapelig tilnærming til temaet alkohol. Selv beskriver Sivertsen programmet som «en blanding av helgefylla og forskning». NRK har vært forberedt på kritikk av programmet.

Det mest kritikkverdige så langt er at kameraet eksponerer og hviler altfor lenge på den delvis nakne rumpa til en av jentene. At dette skjer på åpen gate i Karl Johan hjelper ikke. Det er noe annet å vise det på TV, og la programmet være tilgjengelig på nrk.no til 2020.

Å se fulle folk offentlig er vanlig i Norge. Helgefylla har blitt en rutinemessig aktivitet for en stor del av befolkningen, og alkohol er så vanlig i sosiale sammenhenger at avholdsfolk må «forklare» hvorfor de ikke drikker.

Sivertsen skriver i boka Bakrus: «I arbeidet med å kartlegge og forstå fagfeltet, har jeg muligens blitt mer kritisk til det å drikke alkohol.» I neste setning er han tydelig på at målet med boka ikke er å moralisere eller endre folks alkoholkonsum.

Jeg skulle ønske NRK turte å være mer kontroversielle med programmet «Fylla». Det er ikke sjokkerende å se fulle folks oppførsel på TV. Men hvem tør å si at alkohol skaper enorme problemer i Norge?

I 2009 regnet Ola Grytten, professor i samfunnsøkonomi, ut at regningen for alkoholkonsumet kommer på 27,3 milliarder for det norske samfunnet. Den høyeste prisen betales likevel ikke av skattebetalerne, men ofrene for andres utagering i fylla.

Mange vil mene at deres drikking ikke skader andre på noen måte. Men så lenge det er et nasjonalt gruppepress for å drikke, vil alkoholkonsumet være høyt. Og barn og unge følger ofte i fotsporene til voksnes drikkemønster, men med færre forutsetninger for å tenke på langsiktige konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I etterkant av røykeloven skjedde det en nasjonal holdningsendring til røyking, og det er i dag mye mindre trendy å røyke. På vegne av barn og unge som opplever at alkohol ødelegger livene deres skulle jeg gjerne sett den samme holdningsendringen til norsk fyll.

Tør NRK å starte debatten?

Les også
Flertallet sier de har venner og familie som drikker for mye
Les også
Rusforsker angrer ikke på alkohol-uttalelser
Les også
Om «ett glass vin til maten»
Les også
Barn arver drikkevaner