Rusforsker angrer ikke på alkohol-uttalelser

Rus­fors­ker Sver­re Nes­våg pro­vo­ser­te mange da han denne uken sa til Ber­gens Ti­den­de at en­kel­te ung­dom­mer kunne hatt godt av å drik­ke litt. Han ang­rer ikke på ut­ta­lel­se­ne.

Han for­tel­ler til Ber­gens Ti­den­de søn­dag at på­gan­gen var vold­som etter ut­ta­lel­se­ne tors­dag.

- Da jeg våk­net kvart over seks lå det al­le­re­de tre SMS-er på te­le­fo­nen, fra NRK Dags­nytt, NRK Ro­ga­land og P4. På­gan­gen fort­sat­te hele dagen. Til slutt måtte jeg bare skru av te­le­fo­nen for å få job­bet. Jeg endte opp med å gi seks- sju in­ter­vju­er, og sa nei til om­trent like mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ang­rer ikke, men sier det av og til er nød­ven­dig med en spiss­for­mu­le­ring.

- Enten måtte jeg la være å ut­ta­le meg, eller så måtte det stå på den måten. Dette hand­ler jo egent­lig ikke om al­ko­hol, men om hva som er det gode livet. Over­drev­ne pre­sta­sjons­krav og kon­trol­lert as­ke­se gir et trist liv, og fører ofte til psy­kis­ke li­del­ser og rus­pro­ble­mer se­ne­re i livet. Det var po­en­get mitt, sier han.

Han un­der­stre­ker at de yngs­te bør holde seg unna al­ko­hol.

- Jeg vil ab­so­lutt ikke at 13-årin­ger skal drik­ke al­ko­hol. Jeg vil hel­ler ikke at folk skal bruke al­ko­hol for å takle stress og de­pre­sjon. Selv­sagt ikke. Det ville vært ren og skjær gal­skap. (©NTB)

Les også
- Tull å bruke rus mot depresjonAlkoholmisbruk
Les også
Om «ett glass vin til maten»
Les også
Barn arver drikkevaner