- Tull å bruke rus mot depresjon

Rusforsker Sverre Nesvåg legitimerer drikkepress, mener KrFU-leder Emil André Erstad. Forskeren sier ungdom har godt av å ta seg et glass.

- Det signalet som sendes fra Nesvåg er stikk i strid med det vi ungdommer trenger å høre. Rusforskeren bidrar til å legitimere drikkepress og viser til alkohol som en mulig medisin mot depresjon, sier KrFU-lederen i en pressemelding.

Sverre Nesvåg, forskningsleder ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse vest (KORFOR), sa til Bergens Tidende at noen ungdommer ville hatt det bedre om de drakk litt alkohol. Han viser til at dagens tenåringer kutter ut rus og er mer skikkelige enn på lenge. Samtidig har hver femte jente i 10. klasse depressive symptomer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Noen ungdommer ville hatt det bedre om de drakk litt alkohol. Det handler om å tillate seg litt slakk, å ikke tviholde på kontroll og perfeksjonisme absolutt hele tiden, sier Nesvåg til BT.

Han sier videre at dagens ungdom er mye hjemme, jobber hardt på skolen og er opptatt av å holde seg i form. Det er noen av konklusjonene i en nasjonal undersøkelse av 8.-10.-klassinger, som nylig er publisert av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Perfekt

Men selv om ungdommene fremstår som svært skikkelige og mange er fornøyde, frykter forskerne at perfeksjonismen også fører til sykdom. 10 prosent rapporterer nemlig om ulike depressive symptomer.

- Kravene til utseende, skoleprestasjoner, sunnhet og trening er kontinuerlige og skyhøye. For noen av ungdommene blir denne tilværelsen altfor vanskelig, og det bikker over. De blir syke, sier Nesvåg.

Forskeren advarer mot å gjøre superspreke atleter til idealer for norske tenåringer.

- Ekstremutøvere er ikke gode rollemodeller for folk flest. Da er det mye bedre å se til dem som gleder seg over et balansert liv, sier Nesvåg.

Emil André Erstad ser ikke helt sammenhengen.

- Vi bør strekke oss langt for å hjelpe de ungdommene som sliter psykisk, men det bør gjøres i edru tilstand. Vi ønsker merking av retusjert reklame og flere helsesøstre i skolen for at unge skal få et sunnere kroppsbilde og at psykiske lidelser skal kunne fanges opp tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uforsvarlig

Også Blå Kors reagerer på forskeren.

- Det er et råd som er skremmende, og det er overhodet ikke faglig forsvarlig å anbefale noen å bruke alkohol som selvmedisinering ved depresjonsproblemer, sier Sten Magne Berglund, fagsjef i Blå Kors Norge, i en pressemelding.

Han fortsetter:

- Det er gledelig at norsk ungdom ruser seg så lite. Og jeg deler forskeres bekymring for at unge mennesker utsettes for et stort press, både om å prestere mer og bedre på skolen, krav til utseende og perfekt kropp. Men å be de yngste tenåringene om å drikke litt alkohol er den aller dårligste løsningen på dette problemet.

Fylla

Neste uke starter, som et malapropos, NRK sin serie «Fylla». Her skal de, etter intensjonen, se på hva alkoholbruk gjør med kroppen. Organisasjonen Familie og Medier hadde forrige uke et møte med NRK, hvor de ønsket å komme i dialog med NRK før en eventuell debatt starter.

Daglig leder i FoM, Jarle Haugland, sier møtet var positivt. Han håper NRK lever opp til intensjonen.

- Jeg er usikker på om informasjonen som blir gitt i programmet vil være bred nok til at ungdom tar informerte valg. Men det er et inntrykk jeg sitter med, uten å ha sett programmene. For oss er det viktig at en eventuell debatt i ettertid ikke handler om NRK eller programmet, men om alkoholbruk. Da har NRK lykkes med noe viktig, sier han til Dagen.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alkoholmisbruk

Koster Norge mer enn 18 milliarder kroner i året, i følge tall fra 2004. Det er redusert arbeidskapasitet og sykefravær på grunn av alkoholmisbruk som koster samfunnet aller mest. I tillegg kommer økonomisk, sosiale, familiære og personlig konsekvenser.

Les også
Rusforsker ber ungdom slappe av og drikke litt
Les også
Om «ett glass vin til maten»
Les også
Unge voksne drikker alkohol som sine foreldre
Les også
Barn arver drikkevaner