Rusforsker ber ungdom slappe av og drikke litt

- Noen ung­dom­mer ville hatt det bedre om de drakk litt al­ko­hol, sier rus­fors­ker Sver­re Nes­våg.

Da­gens ten­årin­ger kut­ter ut rus og er mer skik­ke­li­ge enn på lenge. Sam­ti­dig har hver femte jente i 10. klas­se de­pres­si­ve sym­pto­mer.

- Noen ung­dom­mer ville hatt det bedre om de drakk litt al­ko­hol. Det hand­ler om å til­la­te seg litt slakk, å ikke tvi­hol­de på kon­troll og per­fek­sjo­nis­me ab­so­lutt hele tiden, sier Sver­re Nes­våg, forsk­nings­le­der ved Re­gio­nalt kom­pe­tanse­sen­ter for rus­mid­del­forsk­ning i Helse vest (KOR­FOR) tilBer­gens Ti­den­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da­gens ung­dom er mye hjem­me, job­ber hardt på sko­len og er opp­tatt av å holde seg i form. Det er noen av kon­klu­sjo­ne­ne i enna­sjo­nal un­der­sø­kel­se av 8.- 10.-klas­sin­ger, som nylig er pub­li­sert av Norsk in­sti­tutt for forsk­ning om opp­vekst, vel­ferd og ald­ring (NOVA).

Men selv om ung­dom­me­ne frem­står som svært skik­ke­li­ge og mange er for­nøy­de, fryk­ter fors­ker­ne at per­fek­sjo­nis­men også fører til syk­dom. 10 pro­sent rap­por­te­rer nem­lig om ulike de­pres­si­ve sym­pto­mer.

- Kra­ve­ne til ut­se­en­de, skole­pre­sta­sjo­ner, sunn­het og tre­ning er kon­ti­nu­er­li­ge og sky­høye. For noen av ung­dom­me­ne blir denne til­væ­rel­sen alt­for vans­ke­lig, og det bik­ker over. De blir syke, sier Nes­våg.

Fors­ke­ren ad­va­rer mot å gjøre su­per­spre­ke at­le­ter til idea­ler for nors­ke ten­årin­ger.

- Eks­trem­ut­øve­re er ikke gode rolle­mo­del­ler for folk flest. Da er det mye bedre å se til dem som gle­der seg over et ba­lan­sert liv, sier Nes­våg. (©NTB)