Om «ett glass vin til maten»

«Man blir ikke fri­ere av å drik­ke ett eller flere glass vin til maten, og det er hel­ler ingen in­di­ka­sjon på hvor fri man er», skriver Britt Elli.

«Det må da være lov å ta ett glass vin til maten!» I al­ko­hol­de­bat­ten som ver­ser­te i noen må­ne­der var dette ofte å høre blant krist­ne som hadde behov for å for­sva­re, både of­fent­lig og pri­vat, sin egen og and­res rett til å drik­ke sin vin i fred.

Det har kan­skje ikke så svært mange som kan si seg uenig i på­stan­den. Like fullt hører det kan­skje til sjel­den­he­te­ne at man tar bare ett glass vin til et mål­tid når man først drik­ker. Jeg spør meg selv om det kan være et selv­be­drag ute og går hvis man hev­der sin rett til å ta «ett glass vin til maten» - og sam­ti­dig vet så vel at det kan bli både tre og fire glass til det samme mål­ti­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er kan­skje in­gen­ting galt med det - men hvor­for er det i så fall ikke det som blir sagt? Kan det fore­lig­ge et pro­blem med å si det som det er, at det må være ge­ne­relt greit å drik­ke så mye vin man vil? Det er neppe det ene glas­set som er pro­ble­met, selv om det er en kjens­gjer­ning at det ene glas­set ofte blir til flere over tid.

Det kan hende noen vil mene at jeg spik­ker på ling­vis­tis­ke fli­ser.

Det jeg vil gjøre er å tenke høyt om­kring be­tyd­nin­gen av å være ærlig med seg selv. Man vil kan­skje hevde utad at man er «fri» som kan drik­ke et glass vin til maten, selv om det i vir­ke­lig­he­ten drik­kes rik­tig så mye både alene og sam­men med andre som er like «løst og frie». En kan ut­vik­le hold­nin­ger til krist­ne som vel­ger å la være å ut­set­te seg for ri­si­ko­en å be­gyn­ne å drik­ke, og kan de­fi­ne­re dem som «ra­rin­ger» og «ufrie» krist­ne.

I så fall har man falt i en langt al­vor­li­ge­re og dy­pe­re grøft.

Jesus selv tas også til inn­tekt for kam­pen med å for­sva­re den flit­ti­ge om­gan­gen med stett­glas­set: «Jesus gjor­de jo vann til vin.» Da kan vi jo også lære av Ham når det gjel­der våre hold­nin­ger til de som kan ha andre opp­fat­nin­ger enn oss selv, og kjen­ne etter om vårt behov for å drik­ke vår vin i fred går på hu­mø­ret løst eller gjør oss ir­ri­tert på andre som vil tenke at vi kan trå feil. Den som er trygg i sitt stå­sted, vil ikke be­hø­ve å uroes av and­res opp­fat­nin­ger.

Vi er hyk­le­re hvis vi hev­der at man skal ta hen­syn til andre ( Rom. 14:19-23) og sam­ti­dig bru­ker ukvems­ord om krist­ne som vel­ger bort den nors­ke vin­kul­tu­ren som brer sta­dig om seg (ref. re­por­ta­sjer i den se­ne­re tid om at nord­menn har byt­tet ut kaffe­kop­pen med vin­glas­set). Det kan kan­skje gjøre oss godt å sjek­ke om grun­nen til at vi ut­vik­ler per­son­li­ge hold­nin­ger mot de som vel­ger av­hold, er at de pir­ker borti et skygge­be­lagt om­rå­de i våre egne liv - og vi kan inn­ven­de: «Men de har hold­nin­ger de også, mot oss som drik­ker vin!»

Jesus spur­te: «Hva angår det deg?» Han opp­ford­ret vi­de­re: «Følg du meg.» Vi har in­gen­ting med and­res hold­nin­ger å gjøre, eller noen inn­fly­tel­se over dem. Vi står der­imot til fullt og helt an­svar inn­for Gud for våre egne hold­nin­ger.

Så den som vir­ke­lig er trygg i sin pri­va­te al­ko­hol­po­li­tikk, kan si det som det er når man del­tar i sam­ta­ler rundt te­ma­et. Hvis man drik­ker bare ett glass vin til et mål­tid fra tid til annen, kan man si det. Hvis man har et langt mer om­fat­ten­de bruk av al­ko­hol og står inne for det, kan man også skul­le inn­røm­me det i en al­ko­hol­de­batt blant ven­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvis man der­imot ikke har fri­mo­dig­het til å inn­røm­me det i en prat om al­ko­hol­for­bruk blant krist­ne, da lever man i et selv­be­drag, og da lever man en løgn. Er det kan­skje slik at man egent­lig vet godt at ens egen sak ikke vin­ner på at en sier det som det er, at det vil svek­ke tro­ver­dig­he­ten hvis man sier noe annet enn at en gjer­ne tar «ett glass vin til maten»? Hva er år­sa­ken til at man vil tone ned det hele? Den som er trygg i sin livs­før­sel, vil opp­le­ve at den tåler ær­lig­het.

Man blir ikke fri­ere av å drik­ke ett eller flere glass vin til maten, og det er hel­ler ingen in­di­ka­sjon på hvor fri man er. Det som gjør en fri, og som viser fri­het, er det som kom­mer in­nen­fra og som kom­mer til ut­trykk av tan­ker og hold­nin­ger.

Det er Søn­nen og Sann­he­ten som set­ter vir­ke­lig fri. Og vi lever i den Sann­he­ten bare når vi lever i lyset - I ær­lig­het mot en selv og andre. Når en lever i lyset, kan en med glede følge Er­ling Thus opp­ford­ring, som jeg som ung bi­bel­sko­le-elev hørte ham si flere gan­ger:

«Elsk Jesus! - Og gjør kaaaa du vi!»

Når vi els­ker Jesus, vil vi kunne «si det som det er», fordi vi lever i lyset og els­ker andre rundt oss - og in­nen­for den ram­men er vi fri til å gjøre ak­ku­rat det vi vil!

Alkohol Britt Elli Skedsmo

Les også
Barn arver drikkevaner
Les også
Unge voksne drikker alkohol som sine foreldre