«Lebesbymannen forutså Englands tap av India, skriver Haakonsen. Riktig, men hvordan?» spør artikkelforfatteren. Bildet er tatt i 1952 og viser tettstedet Kjøllefjord i Lebesby kommune. Foto: Sverre A. Børretzen / NTB

Feilslåtte spådommer

Det er egentlig forbløffende at denne vår mest berømte profet fortsatt har tilhengere.

Per Haakonsen skriver tirsdag at Lebesbymannen (1858–1929) kom med en lang rekke profetier som har slått til.

Det er egentlig forbløffende at denne vår mest berømte profet fortsatt har tilhengere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De aller fleste av hans profetier viste seg nemlig å slå feil. Jeg har gått gjennom samtlige i detalj annetsteds (antologien «Åpent sinn eller høl i hue?»; se også min bok «Det nyeste testamente» fra i fjor), og er ikke imponert.

Det som gjorde Lebesbymannen kjent, var at han advarte mot krigsutbruddet i 1914 flere måneder før det skjedde. Det var det imidlertid mange som gjorde, for eksempel Georg Brandes, George Bernard Shaw og Sveriges statsminister Karl Staaff.

Når Haakonsen hevder at han dessuten profeterte forløpet av Første verdenskrig, må det nok sies at det meste av det han spådde om denne krigen, ikke slo til.

For eksempel at Sverige ville miste Gotland, og Norge alt land nord for Lyngen. Senere presiserte han at dette ville ikke skje før i 1953, da Norge og Sverige ville bli angrepet av en koalisjon bestående av Frankrike og Russland.

Lebesbymannen forutså Englands tap av India, skriver Haakonsen. Riktig, men hvordan?

Ifølge profeten kort etter Første verdenskrig, etter en uhørt voldsom krig der engelskmennene til slutt ble kastet på sjøen ved Calcutta etter å ha drept millioner av indere. (Som kjent løsrev India seg i 1947, uten krig.) Forutså han så den spanske borgerkrigen?

Nei, han spådde revolusjon i Spania, og det allerede under verdenskrigen etter at landet hadde gått inn på tysk side. Det skjedde aldri.

Les også
USA og Lebesbymannen
Les også
Et bibelsk verdensbilde for å forklare verden vi lever i